Cei care raspund de buna organizare a referendumului la nivel de Salaj, respectiv reprezentantii Institutiei Prefectului judetului Salaj si ai Biroului Electoral Judetean, au sustinut ieri o conferinta de presa in cadrul careia au aratat stadiul pregatirilor pentru organizarea referendumului de duminica. „Suntem in grafic cu toate activitatile desfasurate”, a aratat prefectul Filonas Chis, care a apus ca a cerut celor implicati in desfasurarea procesului electoral seriozitate maxima, iar presedintilor din sectiile de votare sa asigure un climat echilibrat in sectii.
La fel ca la alegerile locale, in Salaj avem 299 de sectii de votare, in fiecare dintre acestea functionand un birou electoral condus de un presedinte apolitic si de sase membri – cate un reprezentant al fiecarei formatiuni politice parlamentare – PDL, PSD, PNL, PC, UNPR si UDMR. Numarul de alegatori inscrisi in listele electorale permanente la nivel de Salaj este aproximativ acelasi cu cel de la alegerile locale. „Exista o diferenta mica pe listele electorale, avem cu aproximativ 600 de alegatori mai putini decat in 10 iunie”, a precizat Filonas Chis. Cu toate acestea, numarul de buletine de vot este cu aproape 1.000 mai mare pentru votul din Salaj. Cei de la Imprimeria Nationala au trimis aici 221.690 de buletine de vot. S-au mai primit tot 221.690 de timbre autocolante si 1.495 de stampile cu mentiunea „votat”. Cele 299 de sectii de votare vor fi pazite de reprezentanti ai ministerului de interne, in general cate doi pentru fiecare sectie, potrivit prefectului judetului.
Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean, judecatoarea Mirela Lazoc, procesul electoral incepe la ora 7,00 dimineata si se termina la ora 23,00 in ziua de duminica. Dupa inchiderea sectiilor de votare, primul lucru pe care il vor face membrii birourilor electorale va fi de anulare a buletinelor de vot nefolosite. Abia apoi se vor desigila urnele cu voturi si se vor numara. Dupa incheierea proceselor-verbale, presedintele sectiei de votare, insotit de doi membri ai biroului si de un angajat al MAI, se vor deplasa la Zalau, la Institutia Prefectului, pentru verificarea si avizarea proceselor-verbale.
Referendumul are ca scop demiterea presedintelui Traian Basescu, iar pe buletinele de vot sunt inscrise: intrebarea „Sunteti de acord cu demiterea prese-dintelui Romaniei, domnul Traian Basescu” si cele doua optiuni – „Da” si „Nu”. Pentru ca refe-rendumul sa fie validat, trebuie sa participe jumatate plus unu dintre cetatenii romani inscrisi pe listele electorale permanente. Daca se valideaza referendumul, presedintele Traian Basescu este demis doar in conditiile in care numarul celor care spun „Da” la referendum este de cel putin 50 la suta plus unu.
Politia, cu ochii pe potentialii turisti electorali
Pentru combaterea turismului electoral in ziua referendumului, la nivelul judetului Salaj au fost stabilite noua puncte de microfiltru pentru controlul traficului rutier, in scopul identificarii autovehiculelor implicate in transportul de persoane care pot vota de mai multe ori. Potrivit Politiei, autovehiculele care ridica suspiciuni de implicare in turismul electoral vor fi oprite in trafic, iar politistii rutieri vor verifica legalitatea transportului de persoane, actele conducatorului auto si ale autovehiculului, scopul deplasarii si existenta documentelor de calatorie. De asemenea, datele acestora vor fi introduse intr-o aplicatie creata special in acest scop. Mare atentie la votul multiplu, pentru ca acesta constituie infractiune. Alegatorul care voteaza de mai multe ori sau fara a avea drept de vot, risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 5 ani. Si tentativa se pedepseste. De asemenea, alegatorii trebuie sa se fereasca de mita electorala – bani sau diverse foloase materiale, intrucat nu merita sa faca inchisoare pentru asta. Politia mai avertizeaza ca legea nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, incrimineaza Iimpiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendumI, infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Paza celor 299 de sectii de votare va fi asigurata de 246 politisti, 182 jandarmi, 158 pompieri si 12 lucratori ai serviciilor de pasapoarte, inmatriculari auto si oficiului judetean pentru imigrari. Politistii si jandarmii vor asigura si transportul buletinelor de vot la sectiile de votare si ulterior, dupa incheierea votarii, la BEJ si judecatoriile competente teritorial. In paralel, oamenii legii vor patrula si vor asigura interventia la evenimente.