In luna octombrie a acestui an, in topul scumpirilor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, s-au aflat ouale, uleiul si fasolea. Ouale, spun cifrele, se afla primele in top, ele s-au scumpit cu 8,27 la suta. O fi scumpit crescatorii de gaini pentru oua produsul final, doar asa de dragul scumpirii, ori a imbogatirii peste noapte? Nu! Un aport nefast si-a adus si Uniunea Europeana. Prin noile reglementari privind clasificarea oualor, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2012, oul marcat cu cifra 3, adica cel produs de gaini crescute in custi, nu va putea fi comercializat pe piata. Asa se face ca avicultorii au renuntat la custi si cresc gainile la sol. Asta presupune reducerea numarului de ouatoare si cheltuieli suplimentare cu hrana, avand in vedere ca furajele s-au scumpit si ele in aceasta toamna. Apoi sa nu uitam ca nici gainile din gospodariile populatiei nu mai oua ca in toiul verii. Deci micsorarea numarului de gaini ouatoare prin renuntarea la custi, coroborata cu scumpirea furajelor si imputinarea oualor din gospodariile populatiei au facut ca pe piata pretul oualor sa creasca cu 8,27 la suta.
Uleiul, in mare parte s-a scumpit datorita secetei prelungite din aceasta vara, dar si datorita reducerii volumului de lucru sau chiar a inchiderii unor unitati de procesare a florii soarelui. Cultivatorii de floarea soarelui afirma ca in loc de 2000-2500 de kilograme la hectar, cat obtineau in anii trecuti, in aceasta toamna au obtinut in medie 800 de kilograme la hectar. La aceasta se adauga si suprafetele reduse cultivate cu floarea soarelui, principalul motiv fiind jecmanirea cultivatorilor de catre fabricantii de uleiuri (kilogramul de samanta era platit slab, sroturile erau retinute de fabrici etc.). La ora actuala, pe piata uleiul din import este mai ieftin cu cel putin un leu/litru fata de cel autohton.
Fasolea, fiind o mare iubitoare de apa, a fost afectata zdravan de seceta. Pastaiele s-au uscat in vrej, boabele au ramas zbarcite, gargaritele au dat atacul, ceea ce a dus ca pe piata cererea sa fie mult mai mare decat oferta. Si asta se cunoaste in pret. Daca in toamna anului trecut, un kilogram de fasole boabe se vindea cu 6 lei, in acest moment fara cel putin 8 lei nu-l poti achizitiona.