Pentru ca tot s-a scumpit uleiul comestibil, ii atentionam pe producatorii de vin ca au posibilitatea de a obtine un ulei comestibil excelent din seminte de struguri.
Produsele secundare din vinificatie reprezinta 18-20 la suta (dioxid de carbon, tescovina, drojdia, piatra vinului). La o suta de litri de vin revin 12-18 kilograme de tescovina care contine 2,4-3,6 kilograme de seminte. Semintele de struguri contin 8-12 la suta uleiuri. Separarea semintelor se face prin separatoare cu site metalice care lucreaza intr-un curent de aer. Tescovina trebuie sa fie bine presata, spalata si bine maruntita. Uscarea se face natural (soare, pod) sau in instalatii de uscare. Durata de uscare a semintelor, pana la prelucrare, nu trebuie sa depaseasca trei luni. Semintele se pot prelucra in fabricile de ulei. Uleiul este extras prin presare.
Uleiul de seminte de struguri intruneste toate calitatile unui ulei alimentar. Cu acest ulei se prepara conservele, margarina, pentru ca el contine foarte multa vitamina E si nu creste colesterolul. Are o culoare galbena deschisa, cu nuante verzui si gust placut. Turtele rezultate din extragerea uleiului pot fi folosite in hrana animalelor sau la fabricarea sapunului.