Tot mai mulţi fermieri afirmă cu toată convingerea că a sosit momentul ca agricultura romanească să selecteze şi chiar să abandoneze regulile tradiţionale cu privire la folosirea pămantului şi să le imbrăţişeze pe cele ale prezentului sau viitorului. In judecăţile noastre trebuie să plecăm de la ideea că ferma noastră nu este altceva decat o afacere şi pentru a o face rentabilă trebuie ca noi să inovăm continuu şi să realizăm aici orice fel de activitate dar care să indeplinească o singură condiţie, şi anume să aducă in fermă mai mulţi bani decat cheltuiesc pentru infăptuirea lor.
Doar un exemplu vom da in cele ce urmează. Este vorba despre cultura rapiţei pentru combustibil la tractoare. De ce să nu folosim o parte din pămantul nostru pentru a-l cultiva cu rapiţă de inaltă productivitate pentru a obţine din seminţele ei ulei pentru inlocuirea motorinei in funcţionarea tractorului. S-a demonsatrat că motorul oricărui tractor, cu mici modificări pe care le poate face orice mecanic poate fi transformat pentru a consuma cu eficienţă uleiul de rapiţă in loc de motorină. un calcul simplu ne convinge că de pe un hectar de pămant cultivat cu rapiţă se poate obţine o cantitate de ulei care poate inlocui o cantitate aproape dublă de motorină destinată funcţionării tractorului. De ce să nu cultivăm pe pămantul pe care il avem plante foarte bogate in zaharuri complexe şi simple aşa cum este porumbul sau sorgul pentru a le transforma cu ajutorul drojdiilor in alcool, un combustibil excelent pentru motoare.
In general intreprinzătorii devin prosperi pentru că in activitatea lor se bazează pe inovaţie, singura care poate face ca afcerea lor să devină din ce in ce mai rentabilă. Să nu ezităm să facem şi noi la fel ca ei.