După o săptămână de declarații contradictorii, oficial, structura anului școlar a fost modificată marți prin Ordinul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu. Cea mai importantă modificare este reducerea numărului de săptămâni de cursuri de la 34 la 33 de săptămâni pentru toți elevii și de la 37 la 36 de săptămâni pentru cei din învățământul profesional și tehnic.

Ministrul Sorin Câmpeanu i-a ținut în șah în ultimele zile pe elevi, părinți și cadre didactice, chiar și pe colegii liberali care l-au chemat luni la ședința Biroului Permanent să le explice ce se întâmplă în Educație. Oficialul a luat o decizie abia în prima zi a acestei săptămâni, când a emis ordinul de ministru și se pare că a creat și mai mult haos în calendarul anului școlar, atât cât a mai rămas din el. Spre exemplu, săptămâna „Școala altfel” se poate organiza până în 2 aprilie, iar în săptămâna aceasta școlile profesionale puteau organiza activități de instruire practică. Practic, dacă ordinul a fost publicat marți, le-au mai rămas cadrelor didactice doar două zile în care să organizeze programul pentru Școala altfel.

Un alt exemplu este faptul că toți elevii intră într-o lună de vacanță, excepție făcând clasele terminale de gimnaziu și de liceu, în cazul lor fiind ilegală modificarea calendarului examenelor stabilit înaintea debutului de an școlar. O altă modificare prin acest Ordin este prevederea că, pe perioada vacanțelor, se pot organiza activități educative la grădiniță cu prezență fizică, cu avizul DSP. Adică, nu decide onor ministrul Educației dacă funcționează o grădiniță, ci preferă să arunce responsabilitatea funcționării și a riscului epidemiologic asupra direcțiilor de sănătate publică. De asemenea, pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale, cu prezența fizică, cu elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de la liceu, în toate localitățile până la indicele de 6 la 1.000 de locuitori.

Ce prevede noua structură:

Semestrul al II-lea are 16 săptămâni, față de 17 cât avea inițial, iar anul școlar pentru elevi se încheie pe 25 iunie. Elevii de clasa a VIII-a au două vacanțe de Paști: între 2-11 aprilie, prima, și între 30 aprilie – 9 mai, a doua. Între aceste perioade elevii claselor a VIII-a fac cursuri în sistem online și vor reveni fizic la cursuri între 10 mai și 11 iunie. Pe 11 iunie aceștia iau vacanță, iar pe 22 iunie încep probele scrise de la Evaluarea națională 2021.

Clasele a XII-a și a XIII-a: Situația este asemănătoare cu a elevilor din clasa a VIII-a – au două vacanțe de Paști: între 2-11 aprilie, prima, și între 30 aprilie – 9 mai, a doua. Între aceste perioade și ei fac cursuri în sistem online. Apoi revin fizic la cursuri între 10 mai și 4 iunie. Pe 4 iunie ei iau vacanță, iar pe 28 iunie încep probele scrise de la Bacalaureat 2021, cele de competențe urmând a se echivala la fel ca anul trecut.

Pentru grupele de grădiniță și toate celelalte clase (pregătitoare, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a) anul școlar are o vacanță de o lună în perioada 2 aprilie – 4 mai și cursuri (potrivit scenariilor în vigoare) perioada 5 mai – 25 iunie.

Calendarul pentru finalul anului școlar 2020-2021 prevede doar durata redusă cu o săptămână pentru cursurile din învățământul profesional și tehnic, dar nu face nicio referire la data la care se încheie cursurile pentru acest tip de învățământ și pentru școlile postliceale.