Ideea impozitării terenurilor agricole nelucrate a fost anunţată la inceputul anului trecut de către fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. El a avansat ca termen de aplicare a măsurii inceputul anului 2011. La sfarşitul anului trecut, preşedintele Băsescu a declarat că susţine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care să fie cel puţin la nivelul subvenţiei de 100 de euro pe hectar, primită conform regulilor Uniunii Europene.
Ministul Finanţelor ravneşte la amenzi
Ministerul Agriculturii a redactat deja actul normativ prin care introduce taxa pe parloagă. Oficialii de la Agricultură speră ca in cursul lunii mai să treacă de Guvern proiectul de act normativ. Cei care lasă terenul nelucrat sau neingrijit vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă intre 200 şi 400 de lei pentru fiecare hectar, pentru fiecare an agricol in care nu au fost respectate prevederile legale. La randul său, minis- trul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate să fie aplicate cat mai repede şi că autorităţile au discuţii pe acest subiect cu experţii Băncii Mondiale. „Eu mi-aş dori cat mai repede, pentru că vreau să-i sancţionăm pe cei care nu lucrează terenul agricol”, a spus Ialomiţianu. Asta intr-o primă fază. Cu certitudine, ministrul Finanţelor Publice a uitat că la negocierile de aderare la Uniunea Europeană, una dintre condiţiile impuse de cei de la Bruxelles a fost ca 20 la sută din terenul arabil al Romaniei să rămană nelucrat. In schimb, n-au uitat asta experţii Băncii Mondiale, care i-au tras de manecă pe oficialii de la Agricultură şi Finanţe, amintindu-le de clauzele de la aderare. Şi dintr-o dată lupul s-a făcut mieluşel…
Tabără s-a răzgandit
La sfarşitul săptămanii trecute, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a lăsat-o moale de tot. El afirma că proprietarii de terenuri nu pot fi taxaţi pentru că nu le lucrează. „Nu poţi obliga pe cineva să cultive un teren, dar il poţi obliga să-l igienizeze (asta-i altă poveste n.r.). Nu poţi menţine un teren acoperit de buruieni şi de plante care aduc prejudicii in jurul lor”, a spus ministrul. Tabără crede că nu este o prioritate pentru minister nici măcar taxarea proprietarilor care nu curăţă terenurile. El a adăugat că au reintrat in circuitul agricol aproape două milioane de hectare, datorită creşterii preţurilor la cereale şi fiindcă anul 2010 a fost rentabil pentru agricultură, dar şi datorită faptului că statul a pus banii la dispoziţia agricultorilor la timp. Ministrul şi-a exprimat dorinţa de a fi promovată o altă lege care stabilizează terenurile in sistemul de lucrare – cea a arendei şi a stimulării arendei pe termen lung. Prima de arendare ar putea merge de la 25 de euro la 75 de euro pe hectar pe an.
In Sălaj, peste 60.000 de hectare sunt terenuri nelucrate
La ora actuală nu este foarte clar care ar fi suprafaţa de teren arabil rămasă nelucrată din totalul de 9,5 milioane de hectare. Unele date ale ministerului arată arată că sunt 1,2 milioane de hectare lăsate parloagă, iar informaţiile de la APIA arată că sunt peste 1,5 milioane de hectare. In schimb, agricultorii spun că in realitate este vorba de 2,5 milioane de hectare lăsate nelucrate. Nici la nivelul judeţului Sălaj situaţia nu este prea clară. Din estimările Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Sălaj rezultă că s-au efectuat arături pentru insămanţările de primăvară pe o suprafaţă de 48.500 de hectare. Suprafeţele insămanţate in toamnă depăşesc cu puţin 10.000 de hectare. Cu ingăduinţă ar fi vreo 60.000 de hectare de culturi. Numai că judeţul Sălaj dispune de 120.750 de hectare de teren arabil. Concluzia ar fi că mai bine de jumătate din această suprafaţă este necultivată. Pentru deţinătorii de terenuri care dintr-un motiv sau altul nu pot sau nu vor să lucreze pămantul, intervenţia de ultimă oră a ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, este o mare uşurare. Mai ales financiară.
Uite birul, nu e birul pe terenul nelucrat
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...