O propunere legislativa, initiata de mai multi parlamentari ai UDMR, sustinuta si de alesi de la PSD, ALDE si minoritati, prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 9% pentru serviciile de furnizare de utilitati publice – livrare de electricitate, gaze naturale, energie termica în sistem centralizat, salubrizare si canalizare, scrie Agerpres. Proiectul modifica în acest sens Codul Fiscal, propunând ca aceste prevederi sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2019.
rn
Cota redusa de 9% se va aplica asupra bazei de impozitare si pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri: serviciile de canalizare, productia si transportul distributia si furnizarea de energie termica în sistem centralizat, livrarea de electricitate, de gaze naturale si serviciul public de salubrizare a localitatilor, prevede propunerea legislativa.
În prezent, Codul fiscal prevede aplicarea cotei reduse de TVA doar pentru furnizarea apei. In schimb, serviciul de colectare a apei menajere se taxeaza la cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cota redusa de TVA, însa la evacuare are 19%, mentioneaza initiatorii proiectului.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare corectarea situatiei anormale în cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere si prevede extinderea masurii de reducere a cotei TVA de la 19% la 9% pentru celelalte prestari sau furnizari de utilitati publice – livrare de electricitate, gaze naturale, energie termica în sistem centralizat si salubrizare.
Consecinta acestei masuri consta în "reducerea cheltuielilor cu utilitatile în gospodariile populatiei, ceea ce ar avea un efect multiplicator în economie prin redirectionarea de catre populatie a veniturilor suplimentare catre investitii sau achizitionarea de alte bunuri si servicii", sustin initiatorii proiectului.
Acestia subliniaza, în expunerea de motive, ca datele Eurostat arata ca pentru alimentare cu energie electrica, gaze naturale si energie termica, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie în România se depaseste cu mult pragul de 40%, considerat ca fiind împovarator pentru o gospodarie.
Astfel, populatia României suporta facturi uriase în raport cu veniturile disponibile, mult peste media statelor membre ale Uniunii Europene, motiveaza initiatorii necesitatea proiectului.
Senatul, ca prima Camera sesizata, a adoptat propunerea UDMR pe 5 iunie, urmeaza Camera Deputatilor, care este for decizional.