Maghiarii propun un prag electoral de 3 la sută la alegerile locale pentru a ajunge mai uşor in organele de conducere din judeţe.
UDMR vrea să ceară coborarea pragului electoral la trei la sută la alegerile locale pentru „o reprezentare politică echilibrată” şi pentru ca votul cetăţeanului care participă la scrutin să se regăsească in mandate la nivel local. „La nivelul autorităţilor locale, eu consider că trebuie să avem o atenţie deosebită faţă de acele comunităţi in care minoritatea maghiară trăieşte intr-un număr mai redus. De aceea, noi am propus şi vom susţine coborarea pragului electoral la trei la sută doar la alegerile locale”, a explicat Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR. El a declarat că acest lucru nu a fost discutat pană acum in coaliţia de guvernare, singurul lucru asupra căruia s-a căzut de acord fiind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, la fel ca preşedinţii consiliilor judeţene. La ora actuală, pragul electoral este de cinci la sută atat pentru alegerile locale cat şi pentru cele parlamentare.
Promisiuni electorale cu implicaţii portocalii
Este cert faptul că actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, se află in campanie electorală internă in UDMR pentru şefia Uniunii şi le promite tuturor maghiarilor că vor putea avea acces, in viitor, in structurile de putere locală. Numai că propunerea maghiarilor pare a nu se limita doar la pragul electoral de la nivel local, ci să meargă pană la alegerile generale parlamentare. Diminuarea pragului electoral ar ajuta la apariţia unor actori noi pe scena politică, cum ar fi UNPR sau Partidul Poporului. PD-L ar dori ca aceste partide să acceadă in Parlament pentru a face o alianţă post-electorală.
Lui Seres Denes ii surade propunerea

Contactat ieri de reporterul Graiul Sălajului, Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, spune că o astfel de măsură ar avantaja comunităţile maghiare din judeţe precum Timiş sau Sibiu, unde minoritatea maghiară nu poate ajunge in forurile de conducere locale. „Motivaţia de a scădea pragul electoral la nivel local a pornit de la faptul că sunt comunităţi locale, cu un număr insemnat de maghiari, care la alegeri nu pot ajunge in organele de conducere locale şi avem probleme serioase in a intra in consiliile judeţene şi locale”, ne-a explicat deputatul UDMR planurile maghiarilor.