Liderii maghiari isi doresc ca in urmatorii 20 de ani maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a anuntat miercuri ca Uniunea doreste ca in urmatorii 20 de ani limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional, pentru atingerea acestui obiectiv fiind nevoie de modificarea Constitutiei si de sustinerea politicienilor romani. Kovacs a declarat, intr-o conferinta de presa, ca limba maghiara ar putea deveni limba oficiala in zonele in care populatia maghiara traieste „in bloc”, in secuime, in regiuni din Bihor, Satu Mare sau Salaj. „Prin pasi marunti am ajuns de la zero drepturi lingvistice in 1989 la 64 si nu vrem sa ne oprim aici, pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional. Daca tinem cont de faptul ca in 22 de ani am ajuns de la zero la 64 de drepturi lingvistice, atunci in urmatorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiara sa devina limba oficiala la nivel regional. Acest lucru il vom atinge prin politica pasilor marunti, fiecare drept lingvistic fiind in directia oficializarii limbii maghiare la nivel regional. Ma refer la locuri unde populatia maghiara traieste in bloc, in secuime, in regiuni din Bihor, Satu Mare sau Salaj, unde maghiarii traiesc in proportie de 60 – 80 la suta. Oficializarea limbii maghiare se va face prin modificarea Constitutiei si de aceea contam pe voturile a 44 la suta dintre politicienii romani si pe sprijinul comunitatilor locale romanesti”, a spus Kovacs Peter, citat de Mediafax.
Seres Denes: „Un lucru realizabil”
Maghiara ar putea deveni limba oficiala la nivel regional in urmatorii 20 de ani, insa totul depinde de comunitatile locale si de gradul lor de dezvoltare, crede presedintele UDMR Salaj, Seres Denes. „Cred ca ne indreptam spre o Europa unita, dezvoltata, in care oamenii vor avea abilitatea sa comunice in mai multe limbi oficiale recunoscute la nivelul Uniunii Europene. |i azi, in anumite zone, in administratia locala se vorbeste limba maghiara. Daca vrem o Europa unita, acest lucru este realizabil”, a declarat deputatul UDMR.
Mirel Talos: „Nu poate invata majoritarul limba minoritarului”
Deputatul PNL Mirel Talos crede ca dreptul unei minoritati etnice de a-si folosi limba nu are voie sa implice „obligatia majoritarului de a invata limba minoritarului”. „De exemplu, daca la Primaria din Sarmasag hotararile de Consiliu Local ar fi scrise in limba maghiara, la un control al Curtii de Conturi trebuie ca inspectorii sa cunoasca maghiara ca sa-si poata face datoria, ceea ce nu mi se pare normal”, a opinat parlamentarul liberal. Anul trecut, Talos a cerut sprijin Guvernului de la Budapesta ca romanii din Ungaria sa nu-si piarda identitatea nationala, insa nu a pri-mit niciun raspuns la scrisoarea adresata premierului ungur. Printre problemele ridicate de catre Mirel Talos, a fost si cea a invatamantului romanesc din Ungaria, care este foarte deficitar. „Absenta limbii romane in scoli este un fenomen care accentueaza dez-nationalizarea romanilor, iar in Ungaria nu exista nicio scoala cu predare numai in limba romana”, i-a transmis deputatul zalauan lui Viktor Orban.