Maghiarii au cerut ca pensiile de pana la o mie de lei sa nu fie afectate, dar pe principiul „gestul conteaza” nu au insistat prea mult.
Daca saptamana trecuta UDMR-ul a fost partidul care a santajat coalitia pentru obtinerea predarii Istoriei si Geografiei in limba maghiara, de data aceasta a venit randul PDL-ului, prin reprezentantul sau de la Cotroceni, sa recurga la aceste practici pentru votarea masurilor anticriza.
UDMR a fost unul din partidele din cercul guvernamental care nu era de acord ca pensiile minime sa scada, ei declarand intr-o conferinta de presa, ca pozitia ferma a formatiunii pe care o reprezinta este ca diminuarea de 15 la suta nu poate fi aplicata pensiilor mici. Pana la intalnirea cu presedintele, udemeristii s-au pronuntat pentru mentinerea pensiilor de pana la 1.000 de lei. Tonul acestora s-a intors cu 180 de grade dupa vizita pe care le-a facut-o presedintele Traian Basescu. In sedinta Coalitiei, partidele din arcul guvernamental nu au facut altceva decat sa dea un vot de incredere planului de masuri propuse. De frica ca vor scapa ciolanul, udemeristii au acceptat pana la urma compromisul si presedintele Traian Basescu a reusit sa-si impuna programul anticriza, singura concesie facuta fiind mentinerea pensiei minime la 350 de lei. In rest, ramane cum a stabilit: pensiile si indemnizatiile pentru mame scad cu 15 la suta, iar salariile bugetarilor cu 25 la suta.
Presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, a afirmat ca negocierea udemeristilor a pornit de la 1.000 de lei pentru pensie, dar pentru ca sunt probleme mai grave decat se crede, s-a reusit doar mentinerea pensiei minime si a salariului minim pe economie. Deputatul salajean considera ca trebuiau luate primele masuri cand s-a incheiat acordul cu Fondul Monetar International, pentru ca atunci se putea restructura aparatul de stat supra-dimensionat, unde sunt institutii paralele, chiar suprapuse, care fac o mare gaura in bugetul de stat.