Multi dintre locuitorii de la sat se intalnesc cu un medic doar cand ii aduce ambulanta la Spitalul de Urgenta. Cei 58 de medici care trebuie sa acopere aproape 300 de localitati si sa deserveasca peste 110.000 de locuitori nu reusesc sa satisfaca nici pe departe nevoile oamenilor din rural.
Platitori ai contributiei catre Casa de Asigurari de Sanatate, multi salajeni din mediul rural nu au acces la asistenta medicala.
In disperare de cauza, unii dintre ei apeleaza adesea la leacuri babesti.

Multe persoane din mediul rural, desi sunt asigurate la Casa de Asigurari Sociale, nu beneficiaza de asistenta medicala, pentru simplul fapt ca se afla in zone defavorizate din punctul de vedere al accesului cadrelor medicale in zonele respective. Oameni din catune ca Valea Lunga, Fufez, Padureni sau Solona se intalnesc cu un medic doar cand se afla in disperata cauza de a apela la ajutorul ambulantei, de multe ori medicii de pe ambulanta nemaiavand solutii pentru salvarea bolnavilor.

58 DE MEDICI LA APROAPE 300 DE LOCALITATI
La nivelul judetului nostru sunt 58 de medici de familie in mediul rural, la o populatie de peste 111.382 de pacienti din cele aproape 300 de localitati ale judetului, potrivit datelor oferite de catre Casa de Asigurari Sociale Salaj. Daca sunt suficienti medici sau nu, stiu doar bolnavii implicati direct in aceste probleme sociale. Cert este faptul ca foarte multi nu au acces la asistenta medicala. O parte dintre medicii de familie au program cu publicul doar cateva ore pe zi si doar in anumite zile ale saptamanii, cu toate ca dupa programul de consultatii nu se deplaseaza in teren, unele gravidele fiind nevoite sa mearga kilometrii intregi, uneori si pe jos, pentru a beneficia de o consultatie. Ce te faci insa cu pacientul pe care l-au apucat durerile joi seara, dupa ce medicul de familie a plecat la oras si nu se va mai intoarce in sat decat abia martea viitoare? Ii recomanzi sa mearga la oras cu masina personala, asta in cazul fericit in care are una, sau apeleaza la bunavointa apropiatilor sau vecinilor. La Unitatea de Primire a Urgentelor Zalau, lunar sosesc in medie peste 1500 de persoane din mediu rural, iar cele mai frecvente cazuri inregistrate sunt plagile, fracturile, entorsele, afectiunile stomacale si virozele respiratorii.
CU TRACTORUL LA PACIENT
Sunt si comune unde medicii isi dau silinta pentru pacientii lor. De exemplu, in comuna Sag, medicul Marcela Mihaltan este nevoita sa se deplaseze uneori chiar si cu tractorul, pe drumuri forestiere sau chiar prin padure, la pacientii din catunele indepartate ca Dealul Corbului, pentru ca acolo locuieste o comunitate de 100 de slovaci si se afla la 15 kilometri de comuna. Cand exista cazuri urgente, in catunele respective se deplaseaza ambulante de la Spitatul din Crasna. Numai ca nici vorba de medici, ci doar de asistenti medicali.
In comuna Surduc exista un singur medic, Denisa Campean, care pe langa cele opt sate pe care le are in grija trebuie sa mai asigure serviciul medical la scoala din localitate, unde se desfasoara competitii sportive si este necesar triajul epidemiologic. Numarul de pacienti care sunt inscrisi la dispensarul din comuna este mare, iar medicul se confrunta si cu drumurile de acces, neasfaltate pana la Solona, de piatra pana la catunul Valeni, care se afla pe un deal “fara sfarsit”, iar la Turbuta trebuie sa mergi kilometri buni pe jos din cauza lipsei unui pod de acces.
Ca si consecinte imediate, pe langa posibila agravare a bolilor, cei care locuiesc in satele indepartate din judet si stiu ca nu se pot baza prea mult pe ajutorul medical specializat, apeleaza la ajutorul batranelor “atoate-stiutoare”, care se gasesc in fiecare catun al Salajului si care au mereu de recomandat celor bolnavi cate un tratament bazat pe leacuri babesti.