Conform Directiei Judetene de Statistica, turismul in Salaj este in cadere libera. Sosirile in unitatile de primire turistica cu functiuni de cazare a inregistrat o scadere de 13 la suta in ianuarie 2013, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent. Salajul are la ora actuala un numar de 57.069 de pensionari, aproape 7.000 de someri si 43.036 de angajti, majoritatea cu salarii mult sub media pe tara.
Conform INS , ponderea cheltuielilor romanilor pe cafenele, restaurante si hoteluri reprezinta un insignifiant 1,3 la suta. Cel mai mult cheltuim pe intretinere, impozite si mancare. Daca e sa ne luam dupa aceasta statistica, nu putem sa nu ne intrebam cum de n-au dat faliment toate barurile, cafenelele si restaurantele, si cum de nu se inchid hotelurile? Dintr-un venit lunar de 10 milioane, reiese ca nu cheltuim mai mult de 13 lei pe luna pentru serviciile amintite. Mai mult de un sfert din populatia Romaniei sunt pensionari, care abia traiesc de pe o zi pe alta, au bani de hrana, impozite si medicamente. Daca mai luam in considerare si faptul ca Romania este o tara rurala, cu jumatate dintre locuitori traind la tara, procentul celor „eligibili” sa iasa in oras se rezuma la o mica parte din totalul celor care realizeaza venituri. In Romania ianuarie 2013 numarul angajatilor era de 4.345.600, cu 400.000 mai putini decat in 2009.
Un sondaj realizat de Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS), arata ca 60 la suta dintre romani nu iau niciodata masa la restaurant. Doar doi la suta dintre repondenti declara ca iau masa in oras o data sau de mai multe ori pe saptamana. 26 la suta declara ca iau masa la restaurant de cateva ori pe an. La sfarsitul anului trecut, mai mult de jumatate din restaurantele din Romania mergeau pe pierdere, conform unei informari a Federatiei Patronatelor din Turism. 50.000 de angajati din acest domeniu erau amenintati cu pierderea locului de munca. Cresterea tarifelor nu este o solutie pentru ca s-a redus semnificativ numarul de clienti iar oamenii nu mai posibilitati financiare.
In Zalau, barurile si cafenelele sunt frecventate indeosebi de tineri liceeni care fug de la ore in timpul zilei si ies in cluburi la sfarsit de saptamana. Luna trecuta, politistii zalauani au facut cateva razii in barurile din apropierea unitatilor de invatamant. Patronii unor astfel de localuri se plang insa ca tinerii stau cu orele langa o sticla de suc, cu alte cuvinte nu „fac” consumatie. Agitatie mai mare prin restaurante este numai de 8 martie si revelioane. Firmele care mai rezista sunt cele care au servicii de catering si au meniul zilei, la un pret mai redus. Multi dintre angajatii restaurantelor castiga mai bine din bacsis, decat din salariul propriu-zis. Una din solicitarile FPTR adresate Ministerului Dezvoltarii si Turismului a fost includerea bacsisului pe nota de plata, lucru care nu s-a intamplat inca. Dintre cei chestionati de IRSS, 34 la suta declarau ca ar fi de acord cu introducerea bacsisului pe nota de plata. Pana se vor reglementa aceste aspecte, multe restaurante si hoteluri vor da faliment.

Prin hotelurile si pensiunile din Salaj sufla vantul
De pe site-uri specializate in promovarea turismului aflam ca in Zalau sunt 10 hoteluri de trei stele si doua de patru stele. Jiboul, Boghisul, Bizusa si Cehu au cate un hotel. Cele mai multe vile si pensiuni,13 la numar, se gasesc in Zalau si imprejurimi, marea majoritate de trei stele, iar in restul judetului mai sunt inca 14 la Simleu, Cehu, Petrindu, Fildu si Poiana Blenchii. Multe dintre acestea au fost construite pe masura 313, cu cofinantare din fonduri europene in anii de boom economic. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, si nu in bine pentru cei care sperau sa dea lovitura cu pensiunile construite cu bani de la fondurile europene. Un comunicat de presa de la Directia de Statistica Judeteana ne informeaza ca 90 la suta dintre sosirile inregistrate in hotelurile si pensiunile din Salaj in luna ianuarie 2013 sunt turisti romani si 10 la suta straini. Un procent de 50 la suta dintre acestia s-au cazat la hoteluri dintr-un total de 1809 persoane. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna ianuarie a fost de numai 11,3 la suta din totalul locurilor disponibile. Daca mai sunt multe vile si pensiuni care functioneaza se datoreaza faptului ca multe dintre ele organizeaza nunti, conferinte, majorate, aniversari si alte astfel de evenimente. Prea putin se bazeaza pe turism. Moda majoratelor a inceput acum cativa ani si incetul cu incetul au inceput sa semene cu niste „nunti” mai mici. Se dau daruri, bani, au loc focuri de artificii din ce in ce mai sofisticate, cu costuri pe masura. Parintii fac orice pentru copiii lor, ca doar odata implinesc 18 ani. Intr-un articol din presa centrala din preajma sarbatorilor de iarna, Salajul este recomandat turistilor, alaturi de alte zone turistice de traditie din tara, pentru obiceiurile din zona noastra, si oferta tentanta pentru cei care locuiesc in orase si vor sa petreaca timp in natura. „Proprietarii de pensiuni spun ca vor putea asista la taierea porcului, ca se vor plimba cu trasura, vor putea degusta vinuri si vor putea vizita fermele din zona”, scria ziarul „Gandul”. Autoritatile locale mizeaza si pe promovarea intensa a Festivalului Roman si implicit a vestigiilor antice de la Moigrad Porolissum, pentru a atrage cat mai multi turisti in Salaj. In Jibou se afla una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Romania care incearca sa se „vanda” in scop turistic.