Patru persoane care au obtinut 10 puncte ilegal pentru o cerere de adoptie, dar care nu au adoptat un copil, isi vor pierde locuinta ANL.
Curtea de Apel Cluj a decis sa anuleze cele 10 puncte, acordate pentru o cerere de adoptie, cu ajutorul carora cinci persoane au obtinut o locuinta ANL, fara a adopta un copil. Potrivit site-ului oficial al instantei, judecatorii au decis anularea pozitiilor ocupate de Toth Roxana Elena, Balanean Cornelia, Tarau Cristian, Baciu Adrian Mircea si Deac Florina. „Obliga Consiliul Local al Municipiului Zalau sa analizeze cererile solicitantilor vizati de pozitiile anulate cu interdictia acordarii celor 10 puncte si sa-i aseze pe acestia in lista de prioritati conform noului punctaj obtinut. Irevocabila”, precizeaza instanta. Astfel, din cele cinci persoane vizate, doar Toth Roxana Elena isi va pastra apartamentul ANL, avand suficient punctaj si fara cererea de adoptie. In 2010, cand s-au acordat cele 75 de locuinte ANL, cel mai mic punctaj a fost 48 de puncte. Toth Roxana a obtinut atunci 58 de puncte, iar restul persoanelor cate 56, 54 respectiv 52 de puncte. Initial, Tribunalul Salaj a dispus in „anularea contractelor de inchiriere incheiate intre Municipiul Zalau si cele cinci persoane”. La recurs, instanta a decis sa anuleze doar cele 10 puncte obtinute cu ajutorul unei cereri de adoptie, si da dreptul celor cinci sa-si pastreze restul punctajului. Urmeaza ca locuintele obtinute ilegale sa fie acordate, in ordinea listei aprobate in 2010, catre cei care urmeaza pe lista in ordinea punctajului.
„Nu au fost preocupati sa adopte”
Prefectura Salaj a decis in 2010 sa actioneze in instanta cele cinci persoane dupa ce in urma verificarilor efectuate de Corpul de Control al Prefectului, s-a constatat ca „toti cei cinci beneficiari de locuinte ANL, care au obtinut 10 puncte pentru o cerere de adoptie, nu au obtinut atestatul de persoana apta sa adopte un copil”. „S-au folosit de acele cereri doar pentru a obtine o locuinta ANL, dar in viata unor copii nu exista loc de chichite avocatesti”, ne-a declarat Violeta Milas, directorul DGASPC Salaj, dupa ce au fost descoperite aceste ilegalitati. Tribunalul Salaj a constatat ca cele cinci persoane „nu au dovedit existenta unei preocupari constante si serioase pentru finalizarea intentiei de a adopta un copil si s-au aparat cu aceea ca Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj a refuzat nejustificat sa-i sprijine”.
Radu Capilnasiu: „O decizie inteleapta”
Primarul Municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, catalogheaza decizia Curtii de Apel Cluj drept una „foarte inteleapta”, spunand ca „nu poti sa Ie retragi oamenilor toate drepturile”. „Cred ca este corecta decizia. De la bun inceput am spus ca vom pune in aplicare sentinta. Si noi consideram inoportuna o astfel de punctare. Dar nu Primaria a facut criteriile, ci Ministerul Dezvoltarii”, ne-a declarat primarul Capilnasiu. Subprefectul Onorica Abrudanu, oficialul care a sprijinit demersul jurnalistic al Graiul Salajului de a demasca ilegalitatile comise, spune ca ancheta trebuie continuata si in cazul altor persoane. „Acum trebuie sa vedem ce se va intampla si cu cele trei repartitii din 2009, castigate tot cu 10 puncte pentru o cerere de adoptie, iar persoanele respective nu au adoptat pana acum”, a precizat subprefectul.