In aproximativ 180 de dosare depuse anul trecut pentru acordarea ajutorului de incalzire au fost descoperite nereguli de catre referentii sociali din comunele si orasele salajene

Primaria Pericei a dispus incetarea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei in iarna 2011-2012 in cazul a sase familii din comuna, precum si recuperarea unor sume de bani in cazul a altor 31 de familii, din cauza „neintelegerilor” cu privire la veniturile care trebuiau declarate la solicitarea ajutorului pentru incalzire, dispozitii date dupa efectuarea anchetelor sociale pentru verificarea declaratiilor solicitantilor.
Rebeca Debre, referent social in cadrul Primariei Pericei, a declarat pentru Graiul Salajului ca solicitantii nu au dat declaratii pe propria raspundere false in momentul solicitarii sprijinului, doar ca pe cererea de acordare si in legislatie nu era specificat faptul ca subventia pentru terenurile agricole se considera venit si trebuie declarat ca atare. „Din punct de vedere al suprafetei, solicitantii nu depaseau limita impusa de legislatie, doar ca primeau subventie si nu au declarat-o la capitolul venituri pentru ca nu aparea nicaieri pe cerere si nici in lege nu era prevazut daca intra sau nu. Cu toate acestea, subventia a fost luata in considerare ca venit. Acest lucru s-a intamplat in majoritatea cazurilor si cei carora subventia pe care o primeau a dus la cresterea venitului pe membru de familie si depasirea plafonului nu au mai primit ajutor de incalzire”, a precizat referentul social de la Pericei. In unele cazuri, s-au inregistrat si mici erori de calcul care au dus la acordarea unui ajutor de incalzire mai mare, iar solicitantul trebuia sa primeasca de fapt un sprijin mai mic decat fusese aprobat initial, astfel ca Primaria a dispus recuperarea sumelor de bani acordate in plus. Cei care s-au pacalit din cauza erorilor sistemului sunt buni de plata.
In iarna 2012-2013 nu vor mai aparea astfel de situatii legat de subventiile pentru agricultura deoarece legislatia a fost modificata in luna octombrie si se stipuleaza clar ca subventia pentru agricultura, alocatia pentru sustinerea familie si venitul complementar acordat persoanelor cu handicap nu se iau in considerare la veniturile familiei. „Acum stim ce venituri se iau in considerare, pentru ca anul trecut s-au omis multe dintre ele si ne-am confruntat cu situatii neplacute. Legea e clara, iar solicitantii stiu ce anume sa completeze pe cerere”, conchide Rebeca Debre.

Bunurile si veniturile nu sunt declarate corect
Cu cele 37 de cazuri in care s-au dispus masuri de incetare a ajutorului, respectiv recuperare de sume, in urma anchetelor sociale efectuate de Inspectia Sociala, Primaria Pericei se afla la egalitate de cazuri cu urbea de la poalele Mesesului. La Zalau, angajatii Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) au verificat solicitantii ajutorului pentru incalzire si Primaria a dispus incetarea acordarii subventiei pentru 20 de solicitanti, in cazul a altor 10 s-a dispus modificarea cuantumului pentru ca s-au modificat veniturile familiei, iar in sapte cazuri s-a dispus si recuperarea sumelor de bani acordate ca ajutor pentru incalzirea locuintei in iarna 2011-2012. Si nu sunt singurele localitati cu probleme din Salaj. Nereguli in declaratii s-au descoperit si la Agrij (2), la Babeni (1), Balan (10), Camar (1), Carastelec (1), Cehu Silvaniei (25), Criseni (2), Dobrin (1), Hereclean (4), Ip (8), Letca (4), Marca (1), Nusfalau (1), Romanasi (2), Rus (5), Sarmasag (22), Simleu Silvaniei (3) si Varsolt (12).
Elisabeta Matolcsi, direc-torul executiv al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, a declarat ca, la nivel de judet, in urma celor 5.877 de anchete sociale efectuate de primarii pana la 30 octombrie, s-au luat masuri de recuperare a sumelor de bani, incetare acordare ajutor, modificare cuantum si chiar s-au aplicat si amenzi, in cazul a 180 de salajeni. In marea majoritate a cazurilor nu au fost declarate bunurile si veniturile in mod corect. „Noi am transmis primariilor listele cu 6.914 beneficiari in vederea efectuarii anchetelor sociale, repre-zentand 60 la suta dintre beneficiarii ajutorului pentru incalzire in sezonul rece trecut. Primarii aveau obligatia sa efectueze anchetele sociale pana la debutul sezonului rece 2012-2013. Inca nu am primit toate datele, insa, din cele pe care le detinem, primarii au dispus recuperarea unor sume in cazul a 62 de beneficiari, incetarea ajutorului in alte 49 de cazuri, modificarea cuan-tumului pentru 68 de beneficiari si s-au aplicat trei amenzi”, a precizat directorul AJPIS Salaj.
In niciunul dintre cazurile depistate de referentii sociali nu s-a intocmit dosar penal pentru fals in declaratii, iar in perioada imediat urmatoare primariile vor demara anchetele sociale pentru cererile depuse in luna octombrie.

Solicitanti bogati la Chiesd
In comuna Chiesd, trei solicitanti ai ajutorului de incalzire au fost amendati de Primarie cu suma de 100 de lei fiecare pentru ca au depus cerere. Cei trei au muncit in strainatate, s-au intors acasa cu mii de euro in conturi, si-au construit si case cu etaj, dotate „ultimul racnet”, insa nu au niciun venit in acte. In consecinta, au cerut ajutor pentru incalzire. Primaria le-a „acordat” in schimb cate o amenda. „Cei trei solicitanti nu si-au declarat veniturile si bunurile. Nu le-am dat deloc ajutor pentru incalzire, deoarece sunt destui care au nevoie reala de acest sprijin si nu e corect ca unii sa munceasca fara acte in strainatate si sa vina la primarie sa mai ceara si ajutoare sociale”, a declarat pentru Graiul Salajului Primarul comunei Chiesd, Ioan Catana.