„De cand sunt primar, n-am avut nici măcar o săptămană concediu”
Primele ganduri, primele impliniri
De cum a ajuns primar, in 2004, primul gand al lui Ionel Stanciu a fost să rezolve problema drumului dintre Treznea şi Romanaşi.Şi după ce a reuşit să schimbe statutul acestui drum, din drum vicinal in drum comunal, o condiţie obligatorie pentru a putea fi modernizat, a inceput… goana după fonduri. Din cele asigurate la acea vreme, s-a făcut pietruirea drumului pe toată lungimea din hotarul comunei Treznea (4,2 km), iar pe 1,8 km s-a aşternut şi asfaltul. In 2007, din fonduri guvernamentale, obţinute la Ordonanţa 7, a fost construit şi podul peste Valea Treznei, in locul numit „La Sfăşii”.
Emanoil Ionel Stanciu, primarul de azi al comunei Treznea, este un bărbat tanăr, in plinătatea puterii vastei de 42 de ani pe care-i are, şi a intrat in politică prin 1993, ca membru al fostului PNT-CD, pană in anul 2000. Atunci a trecut la PD-ul din acea vreme, devenit mai tarziu PDL-ul de azi. După alegerile din 2000 a ajuns consilier local, ca peste trei ani, in 2003, consiliul local să-l aleagă in funcţia de viceprimar, după ce acest post rămăsese vacant. Prima sa candidatură pentru postul de primar s-a intamplat la alegerile din 2004 şi s-a soldat cu un succes: fostul consilier local, de loc din satul Bozna, a devenit primar al comunei Treznea. După ce şi-a exercitat primul mandat, Emanoil Ionel Stanciu şi-a depus a doua oară candidatura, in 2008. A ieşit invingător şi după alegerile de atunci, astfel că in prezent, se află in exerciţiul celui de al doilea mandat.
„De ce aţi vrut să deveniţi primar?”, l-am intrebat. „Pentru că n-am fost mulţumit de ceea ce s-a făcut şi se făcea in satele acestei comune, nou infiinţată, pentru că am fost convins că şi in Treznea noastră se pot realiza mult mai multe in plan edeli- tar-gospodăresc, prin aceesarea de fonduri guvernamentale, prin implemen- tarea unor proiecte de dezvoltare etc. Ca viceprimar, cunoşteam nevoile comunei, dar de pe acea funcţie nu puteam pune in practică gandurile şi planurile pe care le aveam”. „Acum, după un mandat şi jumătate, ce notă v-aţi da pentru modul in care v-aţi făcut datoria ca primar?”. „N- ar fi o notă rea, şi o spun cu toată modestia, dar cred că nu eu sunt cel in drept să-mi evaluez activitatea. Alegătorii sunt cei mai indreptăţiţi să mă judece. Eu ştiu că mi-am făcut datoria , că am pus şi trup şi suflet in toate acţiunile, uneori, neglijandu-mi chiar şi familia pentru interesele obştei. Să vă mai spun că de cand sunt primar, n-am avut nici măcar o zi de concediu de odihnă”.
Proiecte mari, obiective pe măsură
Unul dintre proiectele de anvergură, pus in practică in anul 2007, prin fonduri guvernamntale, a fost modernizarea localului Şcolii gimnaziale din satul Treznea. Datorită lipsei spaţiului, la această şcoală s-a realizat o extindere a clădirii, aceasta incluzand două săli noi de clasă, grupuri sanitare interioare, un centru de informare, pentru activităţi ale elevilor, dotat cu 20 de calculatoare, la care au acces pentru navigare pe internet şi cetăţenii, bibliotecă si sală de lectură. Lucrările de modernizare au mai presupus executarea instalaţiei de apă in local şi a celei de incălzire centrală, pe combustibil solid. Pentru reabilitarea şcolii s-au cheltuit circa 5 miliarde de lei vechi.
Al doilea proiect, demarat in 2007, are drept obiectiv costruirea unui stadion comunal in satul Treznea, la ora de faţă lucrările fiind realizate in proporţie de 60%. La acest stadion sunt prevăzute: amenajarea gazonului, realizarea imprejmuirii incintei, amenajarea pistelor pentru atletism, construirea de vestiare, grupuri sanitare pentru sportivi şi grupuri sanitare pentru public, sală pentru video-conferinţe şi o tribună cu 350 de locuri pe scaune. „Acest stadion este aşteptat cu bucurie nu numai de jucătorii echipei locale, Meseşul Treznea, care a promovat in Liga a IV-a, ci şi de toţi iubitorii sportului din satele comunei, ne-a spus domnul primar Ionel Stanciu. Dacă vom primi bani de la guvern, există şanse ca el să fie dat in folosinţă in cel mult un an de zile.”

La Treznea şi la Bozna va fi apă la robinet
Alimentarea cu apă potabilă a gospodăriilor din cele două sate ale comunei constituie obiectul unui proiect aprobat prin Hotărarea de Guvern 577, valoarea totală licitată a lucrării ridicandu-se la 15,5 miliarde lei vechi. Pană acum a fost finalizată reţeaua stradală pe un traseu de 14,6 km, staţia de pompare, s-au amenajat drumurile de acces la staţie şi la viitoarele bazine de acumulare, investindu-se circa 6 miliarde lei vechi. Finalizarea lucrării, este posibilă in 2011 dacă se vor mai primi bani de la guvern, 80 % dintre cetăţenii din Treznea şi Bozna exprimandu-şi, deja, dorinţa de a-şi racorda gospodăriile la reţeaua de apă. După cum ne-a precizat primarul comunei, in cele două sate vor fi montate 20 de cişmele stradale.
Primăria in straie noi
Primăria a fost „imbrăcată” in straie noi, sediul acesteia fiind supus unor lucrări de modernizare. Bunăoară, in toate birourile Primăriei a fost montat parchet multistratificat, s-au făcut zugrăveli, s-au montat draperii moderne la ferestrele termopan şi s-a realizat mobilarea tuturor spaţiilor, iar majoritatea birourilor au fost dotate cu calculatoare. Ultima, dar nu şi cea fără importanţă realizare, care a adus un plus de modernitate şi in acelaşi timp de utilitate sediului primăriei, este copertina montată la intrare la care s-a folosit ţeavă inox şi elemente din policarbonat pentru partea de acoperiş. „Am investit 450 milioane lei vechi, toţi de la bugetul local, ne-a spus primarul Stanciu. Nu ne vom opri la ceea ce s-a făcut pană la ora de faţă. Urmează să depunem la Guvern şi la Consiliul judeţean documentaţia pentru fonduri pentru introducerea incălzirii centrale pe combustibil solid, atat in birourile primăriei, cat şi la Postul de poliţie, dispensar Sşi căminul cultural, toate afandu-se sub acelaşi acoperiş. De asemenea, vom amenaja şi grupurile sociale de interior, pe total, fondurile necesare fiind estimate la circa 2,5 miliarde lei vechi, din care cofinanţarea primăriei va fi de 300 milioane.”
In perioada ultimilor ani, pe agenda reabilitărilor din comună a mai fost cuprinsă şi Şcoala din Bozna. Lucrările de aici, care s-au derulat pe parcursul a trei ani, au constat in construirea de grupuri sanitare de interior, introducerea incălzirii centrale tot pe combustibil solid, precum şi inlocuirea parchetului, finisaje şi zugrăveli, pentru acest loal de şcoală cheltuindu-se circa 1 miliard de lei vechi.
Proiecte ce-şi aşteaptă finanţarea
„In afara proiectelor materializate sau in derulare, avem depuse incă trei proiecte mari, toate fiind şi aprobate, ne-a declarat dl. primar. Cel mai important este proiectul pentru executarea canalizării in ambele sate ale comunei, depus la Ministerul Mediului. A fost aprobat prin H.G. nr. 1517/2009, publicată in Monitorul Oficial nr.863/10.12.2009 şi sper să semnăm contractul de finanţare, pentru o valoare de 4 milioane euro, chiar in această toamnă. Al doilea proiect depus şi aprobat prin P.N.D.R. la măsura 3.2.2. are următoarea titulatură: „Dezvoltarea integrală a spaţiului rural al comunei Treznea prin modernizarea de drumuri locale, imbunătăţirea serviciilor sociale şi punerea in valoare a moştenirii culturale.” A fost semnat inclusiv contractul de finanţare a acestui proiect, care printre altele, presupune asfaltarea tuturor uliţelor din comună, reabilitarea căminelor culturale şi dotarea acestora cu tot ceea ce este necesar precum şi construirea unei after- school. Valoarea proiectului, care va fi finanţat din fonduri europene, este de 2,5 milioane euro. Un alt proiect, al cărui contract de finanţare a fost, de asemenea, semnat prevede construirea unui bloc ANL in Treznea, care va avea 6 apartamente cu 2 camere şi 3 garsoniere.”