Cei trei tineri au obtinut locul intai la concursul „O cariera in inginerie” de la Cluj, la care au fost prezenti 200 de participanti din toata tara
Trei liceeni de la Colegiul Tehnic API din Zalau au obtinut miercuri locul I la Sesiunea stiintifica pentru studenti si elevi „O cariera in inginerie”, editia a II-a Cluj-Napoca, la sectiunea „Tineri si proiecte inovative”. Rares Ortan din clasa a XI-a G, Cristian Samsodan si Adrian Daraban din clasa a X-a F au construit un cart cu care si-au adjudecat locul I la un concurs cu peste 200 de participanti din toata tara.
Cei trei tineri nu sunt la prima ispava tehnica, participand in anii trecuti la Festivalul Stiintei de la Zalau cu proiecte ambitioase. In urma cu doua luni, Rares Ortan si Cristian Samsudan, care fac impreuna carting la Palatul Copiilor din Zalau, s-au gandit sa-si construiasca propria masinuta. Lor li s-a alaturat si Adrian Daraban. Primul pas a fost achizitionarea unui motor puternic, din propriii bani, pe care l-au modificat. Pentru proiectarea si realizarea tehnica a proiectului, au cerut sfatul profesorului lor de carting, Zoltan Szabo, de la Palatul Copiilor. Cand au ajuns la modificarea pieselor, care trebuiau sa se potriveasca dimensiunilor dorite de cei trei liceeni, au cerut sfatul si ajutorul profesoarei lor, ing. Maria Decanovici de la API. „Doamna Decanovici ne-a pus in legatura cu mai multe firme care sa ne ajute cu modificarea pieselor”, spune Rares. Si, bineinteles, aveau nevoie de fonduri pentru terminarea proiectului, asa ca au apelat la sponsori. „Am primit bani de la Optica Doru – 200 de lei si de la Mall – 300 de lei. In total, ne-a costat cam 1.700 de lei, dar nu a contat, merita”, mai spune Rares. Cartul construit de ei are 2,20 metri lungime, 1,60 metri latime, iar motorul modificat este de 70 de centimetri cubi. „L-am proiectat pentru drum drept, atinge maximum 110 kilometri pe ora si consuma cam trei litri de benzina la suta”, precizeaza Rares. Vineri, tanarul de la API a venit cu cartul sau pana la redactia Graiului si ne-a facut o demonstratie a puterii cartului, dar si a maiestriei cu care conduce. Foarte mandru de realizarea lui si a celor doi prieteni ai sai, Rares ne-a povestit ca a lucrat la cart in curtea casei, dar si la Palatul Copiilor. „Mie imi place sa mesteresc. Tot timpul sunt plin de ulei”, ne-a marturisit Rares, aratandu-si palmele patate dupa ce a mai mesterit ceva la cart.
A muncit pentru diploma sa poata pleca in Anglia
Maria Decanovici i-a inscris la concursul de la Cluj, unde s-au impus in fata a 200 de participanti, elevi si studenti din toata tara. Rares spune ca a tinut sa mearga mai ales pentru diploma, pentru ca premiul in bani abia le-a ajuns pentru transport – 100 de lei au primit pentru locul I. „Vreau sa ma duc la o facultate de proiectare de automobile din Anglia si aveam nevoie de diploma, nu de bani”, mai spune Rares. Iar daca nu o sa fie acceptat acolo, isi va incerca norocul la Politehnica, la Cluj.
La anul, o masina de Formula 2
Cei trei tineri nu se multumesc doar cu cartul. Practic, a fost doar primul pas. Pentru concursul de anul viitor, ei vor sa-si construiasca o masina de „formula”. „Ceva asemanator cu Formula 2, dar nu chiar asa de puternica. Ne-ar trebui cam un milion de euro sa facem o masina de Formula 2. Ce vrem noi sa facem ne costa cam 2.000 de euro”, precizeaza Rares. Sunt bani pe care deocamdata nu ii au, insa spera ca vor reusi sa atraga sponsorizari.