Strugurii constituie un remarcabil izvor de sanatate. Trebuie sa mancati struguri zilnic daca vreti sa depasiti anotimpul rece fara dificultati.
Inainte de a se alege cura exclusiva este preferabil sa se inceapa in felul urmator:se suprima micul dejun si se consuma progresiv, dimineata pe stomacul gol pana la 400 de grame de struguri. Se recomanda ca pranzul si cina sa inceapa prin consumarea a 200-300 grame de struguri, astfel incat capacitatea consumata zilnic sa fie cde aproximativ un kilogram. Daca aveti afectiuni mai grave, dupa cateva zile puteti opta pentru cura exclusiva: doua pana la trei kilograme pe zi – in mai multe reprize – timp de sase zile fara alta hrana si fara a consuma alcool. Regulator al tensiunii, strugureleeste util pentru hipertensivi, dar si pentru hipotensivi. Cura de struguri curata rinichii, mai ales in caz de nefrita, diminueaza aciditatea urinara, scade cantitatea de acid uric, are o actiune benefica asupra ficatului, in bolile de nutritie cura de struguri este des recomandata. Nu putem omite aparatul cardiovascular, asupra caruia ea are o remarcabila actiune tonica. Diabeticii nu sunt exclusi de la aceasta cura, deoarece strugurii contin zaharuri cu ardere lenta care se asimileaza usor. Cei care sufera de guta, reumatism sau artroza resimt o profunda alinare deoarece acest fruct debaraseaza tesuturile de rezidurile alimentare incomplet arse. In timpul curei exclusive nu trebuie sa se consume decat struguri bine copti, fructe si suc. Din cauza stropirii viilor, se recomanda cu insistenta ca fiecare ciorchine de strugure sa fie foarte bine spalat la robinet sub jet de apa.
Retete
Astm: se iau 150 de grame de struguri bine spalati. Se pun in mai putin de 500 de mililitri de apa. Se fierb 15 minute, se strecoara dupa racire. Se beau trei sau patru pahare in timpul zilei.
Litiaza: 100 grame de struguri si 100 grame de puterea ursului se pun in 500 de mililitri de apa si se fierb cam zece minute. Se strecoara.Ceaiul obtinut se bea in cinci reprize in timpul zilei.
Tuse: 200 de grame de stafide, 600 de grame de zahar, 100 de grame de must de struguri. Se fierb stafidele in 300 de mililitri de apa si se strecoara. Acest decoct se pune pe abur si se adauga putin, cat de putin zaharul, dizolvandu-l pana la obtinerea unui sirop. Se adauga mustul si 150 de grame de miere. Se ia o lingura dimineata, pe stomacul gol, alta la culcare, dar si in timpul zilei daca se declanseaza o criza de tuse.
Uz extern- Masca tonifianta: un ciorchine de strugure obisnuit, dar foarte bine spalat. Se zrobesc boabele si cu un tampon de vata se umezeste usor pielea fetei. Se lasa sa actioneze doua sau trei minute, apoi se clateste. Tenul dumneavoastra va straluci.
uOftalmie: se fierb 100 de grame de vita de vie in 300 mililitri de apa. Se lasa la racit. Se strecoara. Se fac spalaturi de trei ori pe zi cu un tampon de vata imbibat in preparat