Monilioza si basicarea frunzelor sunt doua dintre cele mai paguboase boli ale speciilor de samburoase, care creaza probleme in primavara pana in faza de buton roz.

Monilioza este din ce in ce mai des intalnita si agresiva cu toate speciile de samburoase: cires, visin, cais, piersic, prun, ineosebi in anii cu primaveri ploioase, cu ceata, roua si umiditate atmosferica ridicata. Boala ierneaza pe fructe uscate (mumifiate) ramase in pom sau pe sol, pe lastari, pe ra-murile atacate si infectate. In primavara, infectarea florilor se face cu doua tipuri de spori produsi de ciuperca: infectia cu spori de pe fructe si ramuri infectate si infectia care se formeaza pe fructele cazute pe sol, care elibereaza spori in timpul infloritului. Coditiile optime de dezvoltare sunt: tempe-ratura de 22-28 de grade Celsius si umiditatea relativa mai mare de 85 la suta.
Boala apare in primavara, pe lastari si pe flori la toate speciile de samburoase. Organele atacate se ofilesc brusc, ducand la pierderi de re-colta de pana la 60-90 la suta. Lastarii si florile atacate nu produc fructe. Lastarii cu frunze si flori brunificate, reprezinta o sursa puternica de infectie ce se poate manifesta in perioada de parga-recoltat pe fru-ctele mature. Organele atacate, ofilite si uscate raman pe pomi pana toamna sau chiar in timpul iernii.

Tratamente cu Bravo,Schorus si Score
Bravo – fungicid cu actiune multipla impotriva bolilor, ideal pentru utilizarea intr-o strategie de prevenire a formelor rezistente. Pentru primele tratamente de prevenire se recomanda Bravo -2,5 litrei la hectar – incepand cu faza de dezmugurit si pana la cea de buton roz.
Score – fungicid sistemic cu actiune preventiva , dar si curativa. Atunci cand presiunea de infectie este ridicata se recomanda a se folosi Bravo in combinatie cu Chours, pana la inflorit sau Chours cu Score dupa inflorit. Se recomanda aplicarea preventiva pentru a nu avea pierderi de productie. Cand presiunea de infectie este mare, e indicat utilizarea unui produs de contact in combinatie cu unul sistemic de 1:1
Combaterea integrata presupune folosirea unui produs cu diferite moduri de actiune, fiind contraindicate mai mult de doua-patru tratamente pe an cu acelasi produs sau cu produse cu acelasi mod de actiune.