Pretul transportului unui TIR pe calea ferata pe ruta Bucuresti-Arad este mai redus decat costul deplasarii acestuia pe sosea, respectiv 250 euro, fata de 320 euro, a declarat subsecretarul de stat in ministerul de resort Constantin Axinia, la lansarea unui transport experimental pe ruta respectiva. Transportul camioanelor cu trenul dureaza circa 17 ore, timpii urmand sa fie redusi la zece ore, inclusiv prin scurtarea duratei reviziilor.
Axinia a adaugat ca exista discutii cu Ministerul Mediului, care ar putea aloca bani pentru a subventiona acest tip de transport , denumit RO-LA.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru, prezent la lansarea cursei experimentale, a spus ca in luna septembrie pot incepe transporturi RO-LA regulate. El a afirmat ca soferii nu pot parcurge distanta dintre Bucuresti si Arad in zece ore decat daca nu respecta timpii de conducere. „Ei fac zece ore doar daca nu respecta timpii de conducere, altfel, daca i-ar respecta, distanta ar parcurge-o in 20 de ore, pentru ca regulamentul spune ca au voie sa conduca patru ore si jumatate, apoi urmeaza o pauza de 45 de minute, dupa care pot conduce iar patru ore si jumatate si din nou urmeaza o pauza de odihna de 11 ore”, a spus Pistru.
Intrebat daca Ministerul Transporturilor intentioneaza sa introduca obligativitatea de a muta camioanele de pe sosele pe tren, Pistru a raspuns ca acest lucru este imposibil. „Nici nu avem vagoane ca sa transportam toate TIR-urile”, a afirmat oficialul ministerului.
Directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian, a spus ca parcul companiei numara 160 de vagoane de tip RO-LA, cumparate in perioada 2001-2003. Potrivit lui Gratian, CFR Marfa ar putea efectua zilnic trei-patru curse a cate 21 de vagoane.
Transportul unui TIR cu trenul costa mai putin decat pe sosea
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...