Contestatarii cer demisia directorilor si salarii mai mari
Sute de zalauani, clienti fideli ai Transurbisului, au ramas ieri dimineata cu ochii in soare in statiile de autobuz si au asteptat zeci de minute masinile care nu mai veneau.
Dupa indelungi asteptari, nervi intinsi la maximum si telefoane de justificare pentru intarzierile la serviciu, calatorii au aflat, mai mult prin „Radio Sant”, ca soferii firmei de transport in comun, au pus de-o greva. Fara anunturi in prealabil, fara a respecta legislatia care prevede explicit ca trebuie asigurata minimum 30% din capacitatea de transport in caz de greva si fara precizari clare cu privire la intervalul de timp pe care se intinde aceasta greva.
In urma discutiilor avute cu Ioan Muresan, directorul Transurbis, ni s-a comunicat clar, sec si raspicat ca „soferii au venit la serviciu azi dimineata si au refuzat sa mearga in trafic”.
Protestatarii reclama reducerile salariale, precum si comportamentul neadecvate in opinia lor, al noilor directori – Ioan Muresan si Calin Fort. „Salariile noastre sunt aproape la jumatate fata de anul trecut, ni s-a taiat majoritatea sporurilor si nu mai primim nici bonuri de masa”, au spus soferii nemultumiti. Mai mult, ei l-au acuzat pe directorul tehnic, Calin Fort, ca are o atitudine plina de aroganta si foloseste chiar masina de serviciu in interes personal. Nici Muresan nu a scapat de oprobriul grevistilor, care declarau ca directorul general si-ar fi angajat propriile rude in posturi bine platite.
Conform declaratiilor protestatarilor, situatia poate fi rezolvata doar prin mentinerea sporurilor si bonurilor de masa, iar o alta conditie sine qua non pentru reluarea lucrului ar fi demiterea celor doi directori.
„Toate masurile pe care le-am luat sunt legale”
…a afirmat Calin Fort, care a tinut sa dezminta si acuzatiile conform carora el ar fi jignit pe cineva.
In privinta reducerilor salariale, Fort a mai spus ca acestea respecta litera legii. „In timpul fostului director Puiu, soferii erau platiti, in fiecare luna, pentru prestarea de ore suplimentare si nici unul nu primea zile libere in contul orelor lucrate peste program. Din cauza situatiei economice, noi nu ne mai putem permite aceasta practica si incercam, prin alte metode, sa rentabilizam la maximum activitatea firmei”, a precizat Fort. Sefii Transurbis nu se considera vinovati nici pentru „taierea” bonurilor de masa. „Pana la finele lui 2008, am acordat bonuri pentru ca bugetul si legislatia ne permiteau. In momentul de fata, potrivit ordonantelor emise de guvern, nu mai putem oferi bonuri cadou”, a mai adaugat Fort.
Transportul in comun ar putea fi preluat de firme private
Reprezentanta primariei, viceprimarul Daniela Cota, nu vede cu ochi buni protestul soferilor de la Transurbis. „Nu mi se pare normal ca acesti oameni sa ceara salarii mai mari in conditiile in care, firma de transport in comun primeste anual de la bugetul local subventii de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi”, a spus Daniela Cota.
In opinia ei, statutul de unicitate al Transurbisului in municipiul Zalau le da curaj grevistilor, care stiu ca in momentul de fata nu au concurenta. Dar aceasta situatie s-ar putea schimba in opinia lui Cota : „In conditiile in care protestul va continua, avem posibilitatea de a apela la serviciile unei firme private de transport”.
Primarul Radu Capilnasiu a avut o atitudine mai pacifista si a declarat ca va incerca sa-i convinga pe soferi sa renunte la greva. „Urmeaza sa ma intalnesc cu angajatii de la SC Transurbis SA pentru a discuta despre incetarea acestui protest spontan si a-i convinge sa revina pe trasee, pentru a nu aduce prejudicii mai mari transportului in comun si cetatenilor din municipiu care au nevoie de acest serviciu. Toate celelalte cerinte pe care le au trebuie discutate in cadrul comisiei paritare, intre sindicat si conducere”, a spus Radu Capilnasiu.
Nota: La inchiderea editiei, directorul Ioan Muresan ne-a declarat ca, in urma discutiilor purtate cu protestatarii, nu s-a ajuns la nici un rezultat si se asteapta ca astazi, la ora 13,00, instanta sa dea un verdict cu privire la legalitatea protestului.
Protestatarii risca sanctiuni
Conducerea Transurbis este decisa sa reglementeze cat mai repede aceasta situatie neplacuta pentru mii de zalauani si navetisti din alte localitati. Astfel, in aceste zile, protestul va fi contestat in instanta, iar daca greva va fi declarata ilegala, vor fi cautati vinovatii pentru declansarea ei si acestia vor fi actionati in instanta.