Istorie, si nu doar de opt veacuri
Peste 3.300 de suflete vietuiesc astazi in comuna Valcau de Jos. Pe Valea Barcaului, la intrepatrunderea Depresiunii Simleu cu Muntii Plopisului a fost viata inca din vremuri stravechi, marturie stand diverse artefacte arheologice, gasite intamplator de localnici: fragmente ceramice, topoare si dalti de piatra – precum si atestarea documentara a localitatii Valcau de Jos, din anul 1214. Asa cum timpul a scos la iveala urme ale strabunilor valcauanilor, cu siguranta va pastra si amprenta trecerii prin aceste locuri ale urmasilor lor. Si nu sunt putine.
„Spiridusii” – cartea de vizita a comunitatii
Formatia artistica, „Spiridusii Valcaului”, binecunoscuta in judet si nu numai, reuneste, sub coordonarea profesorului Traian Ghilea, 32 de elevi din comuna, de la clasa I-a pana la a VIII-a. Pasiunea lor comuna este dansul popular si valorificarea traditiilor locale. Comuna, in ultimii ani, a fost reprezentata de acest ansamblu, atat in tara, cat si in strainatate, unde s-a clasat pe locuri fruntase. Mai mult chiar, a fost invitat sa evolueze in spectacolele organizate cu ocazia unor sarbatori si manifestari judetene, dar si in emisiunile unor posturi de televiziune din Romania. Primarul comunei, dl. Ioan Rosan, a mentionat ca nu doar participarile copiilor au fost sustinute de administratia locala. Primaria a derulat un proiect menit sa promoveze specificul local. Este vorba de „Traditii si obiceiuri locale”, initiativa care s-a soldat cu innoirea costumelor populare ale micilor dansatori (vestimentatie realizata de o femeie din centrul de comuna) dar si cu amenajarea unui mini-muzeu in incinta scolii. Spiridusii, a subliniat prim-edilul, „reprezinta pentru noi o carte de vizita. Nu vrem sa uitam de dansurile din Valcau, de pe Valea Barcaului si de traditiile noastre, ideal la a carei implinire concura si parintii si cadrele didactice din comuna. Recent, copiii au inclus in programul artistic al lor „Sezatoarea”.
Strategiile primarului, transformate in fapte
Primul ales al comunei, Ioan Rosan, admite, acum, in al doilea an, din cel de-al doilea mandat ca desi il incearca unele „nemultumiri legate de mentalitatile catorva membrii ai comunitatii” pe care o reprezinta, are si satisfactii. „Ceea ce s-a realizat pe plan administrativ a avut la baza un plan managerial bine definit, in care nu s-a neglijat faptul ca sunt multe obiective de atins, dar nu toate sunt finantabile”. In strategia sa a urmarit investitiile pentru reabilitarea scolilor, caminelor culturale, drumurilor, construirea unei sali de sport, sediu nou de primarie, realizarea sistemului de alimentare cu apa, punerea in valoare a potentialului agroturistic, atragerea investitorilor, dar mai ales a tinerilor plecati la munca in afara granitelor tarii (80% din populatia tanara este la lucru in strainatate). Totodata, seful administratiei locale considera ca oportuna realizarea de parteneriate cu comunele invecinate. Dar cel mai mult si-a dorit sa inoculeze personalului din primarie mentalitatea ca „este in slujba cetateanului”. Si crede ca a reusit.
Conditii decente pentru aproape 500 de scolari
In comuna sa, a explicat prim-edilul, o mare pondere din cheltuielile locale sunt indreptate spre unitatile de invatamant. Nu doar pentru ca din cele cinci sate, 488 de copii descifreaza tainele invataturii, ci si pentru ca trei din unitati sunt scoli gimnaziale. Este vorba de scolile din Valcau de Jos, Valcau de Sus si Preoteasa. Pentru a oferi cat mai mult confort tinerei generatii, s-a investit pentru reabilitarea Scolii din Valcau de Jos, unde s-au derulat lucrari de reparatii capitale si de extindere a imobilului (in vederea realizarii de vestiare si grupuri sociale). Tot aici a fost asfaltat terenul de sport din curtea scolii. Reprezentantii administratiei locale fac demersuri la aceasta data si pentru incropirea documentatiei necesare unui proiect prin care scoala din Valcau de Jos ar putea fi mansardata, acoperisul inlocuit, curtea imprejmuita si, de ce nu, trecerea pe energii alternative (solare). Asta in ideea ca, datorita numarului tot mai mic de scolari, in timp, unitatile de invatamant ar putea fi comasate in Valcau de Jos si Valcau de Sus. Se intentioneaza ca Scoala din Valcau de Sus sa fie si ea modernizata, extinsa si dotata cu un sistem propriu de incalzire centrala. Recent, gradinita din sat a fost modernizata cu fonduri de la stat, cum de altfel s-a investit si la Scoala si Gradinita din Subcetate. Vorbind de gradinite, primarul comunei a dezvaluit ca la Valcau de Jos ar putea fi construita o gradinta cu program prelungit, dupa ce consiliul local va achizitiona terenul pentru constructie. Pe de alta parte, se spera ca in acest an sa inceapa lucrarile de constructie a unei sali de sport in Valcau de Jos, cu fonduri asigurate prin Compania Nationala de Investitii. Pe de alta parte, a fost reabilitat Caminul Cultural din Valcau de Sus cu fonduri de la stat, prin ministerul Culturii si, cu bani de la bugetul local, lacasele de cultura din Lazuri, Subcetate si Valcau de Jos. La Preoteasa sunt in vizor fonduri prin programul FEADR, pentru care proiectul a fost deja declarat eligibil. In acest an, cu fonduri de la bugetul local va fi reabilitat Dispensarul uman, unde se vor amenaja spatii pentru medicul de familie dar si pentru un cabinet stomatologic, iar in sediul vechii primarii ar putea functiona o farmacie.
Infrastructura, prioritara
Daca in localitatile Valcau de Jos, Valcau de Sus si in catunul de romi de la Cerat s-au finalizat lucrarile de introducere a apei potabile, acum, administratia face planuri pentru extinderea retelei si in satul Subcetate, unde se va investi din bugetul local. Pentru canalizare s-a intocmit studiul de fezabilitate, iar proiectul va fi depus prin FEADR, in parteneriat cu comuna Crasna. La drumuri s-a lucrat cu bani alocati prin Programul de Dezvoltare Rurala in Valcau de Jos, Subcetate si Lazuri, iar cu fonduri de la bugetul de stat, intre Valcau de Jos si Marin. Intre Preoteasa si Borod, drumul ar putea fi asfaltat in parteneriat cu comuna Borod (judetul Bihor). In plus, a mai adaugat primarul Ioan Rosan, primaria din Valcau are pregatite studiile de fezabilitate pentru asfaltarea drumului comunal de la Valcau de Jos si Subcetate, de la Valcau de Sus si Preoteasa, de la Lazuri la Preoteasa. Reprezentantii administratiei locale mai intentioneaza finalizarea studiului de fezabilitate si pentru amenajarea drumului de acces si reconstituirea cetatii medievale din Subcetate. Pentru reabilitarea podului din Subcetate peste Valea Barcaulului, obiectiv de importanta strategica pentru localitate, se asteapta alocarea fondurilor prin Ordonanta 7.
Agricultura intre nevoie si pasiune
In mare parte, forta de munca din comuna s-a… risipit prin tari straine. Cei care au mai ramas, spune primarul, fac naveta la Suplac, Nusfalau, Simleu Silvaniei. „Valcauanii sunt foarte legati de pamant sau animale. Aici, agricultura parca mai mult ca oriunde, este la ea acasa. Pentru ca, asa cum a explicat Ioan Rosan, pamantul e cultivat in proportie de peste 80%. Cetateanul are respect si dragoste deosebite pentru munca si, mai ales, are un simt innascut al proprietatii”. Sunt 5.890 ha de terenuri agricole, din care 4.100 ha sunt proprietatile localnicilor, care detin 1801 ha teren arabil (pe care predomina paioasele, porumbul si cartofii), 2250 ha pasuni, finete, 4 ha vita de vie si 45 ha livezi. Pe de alta parte, interlocutorul nostru a mentionat ca septelul de bovine s-a redus, dar a crescut numarul ovinelor. In comuna sunt multi gospodari care detin intre trei si zece vaci, al caror lapte il predau la Atelierul de procesare a laptelui din Valcau de Sus (specializat in producerea de branza telemea). La aceasta data, cateva familii din Lazuri si Subcetate s-au aratat interesate de programele pentru fermieri, respectiv, pentru amenajarea de grajduri de vaci.
Planuri pentru subventii
387 de locuitori din comuna, detinatori a peste 1.000 de capete bovine, s-au constituit intr-o asociatie a crescatorilor de bovine. In favoarea lor, primaria a concesionat 600 ha de pasuni, pentru a beneficia de subventiile de la stat.In cadrul ultimei lor intruniri au decis sa achizitioneze un tanc de racire a laptelui pentru Valcau de Jos, precum si motocositori pentru curatatul pasunilor, si, totodata, din valoarea subventiei, sa fie arate si reinsamantate cate 5 ha de pasuni, anual.
Prioritatile Primariei Valcau de Jos – infrastructura, invatamantul, dar si agricultura
Articole
Ultima oră! Accident grav de circulație! Persoane resuscitate
Astazi, la ora 17.26, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier între localitățile Var și Surduc. Din primele date, conducătorul unui autoturism care se deplasa pe DN 1H, a intrat in coliziune cu autorismul care circula pe sensul opus de mers. TRAFIC BLOCAT PE DN 1H 23 Decembrie 2024 17:45 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 1H, în zona localității Surduc, județul Sălaj, s-a produs un accident…
Mai mult...Hoț de alimente, în prag de Crăciun. Tânărul a fost reținut
Duminică, la amizaz, un tânăr de 31 de ani, din Jibou, a furat mai multe produse alimentare dintr-o mașină lăsată deschisă, în curtea unui imobil din satul Cheud. Pe lângă bunuri, tânărul a intenționat să ia și mașina, lăsată de proprietar cu cheile în contact. Polițiștii Secției 3 Jibou, sesizați de proprietarul păgubit, l-au identificat la scurt timp pe făptaș și l-au reținut pentru 24 de ore. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat…
Mai mult...