Aripa dreapta a sectiei TBC a fost reabilitata, iar pacientii au fost mutati pentru a se incepe lucrarile in aripa stanga. La finalul lucrarilor, conditiile din spital vor fi cu totul altele.
Pacientii internati in Sectia de Pneumoftiziologie (corpul A al Spitalului Vechi) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau au fost mutati ieri in aripa dreapta a cladirii, dupa ce managerul unitatii spitalicesti – Laurentiu Barna, alaturi de seful sectiei – dr. Alexandru Szekely si directorul de ingrijiri medicale al Spitalului Judetean – Ramona Marincas, au prezentat lucrarile de modernizare realizate in aproape un an si jumatate de la debutul proiectului. Astfel, bolnavii vor avea de acum inainte conditii hoteliere si de tratament moderne si nu vor mai fi nevoiti sa suporte igrasia, rugina si tencuiala cazuta de pe peretii saloanelor. In plus, in urmatoarele trei luni de zile, dupa ce se vor primi toate aprobarile necesare, vor fi montate in spatii special amenajate aparaturi de ultima generatie in diagnostica-rea si tratarea bolilor pulmonare. Am vrut sa imbunatatim conditiile hoteliere si sa cream spatii pentru montarea aparatu-rii de diagnosticare pe care o avem in dotare, dar pentru care mai avem nevoie de aprobari. Preconizam ca in aproximativ trei luni de zile sa le obtinem si aparatura sa fie utilizata in folosul pacientilor, a precizat managerul Laurentiu Barna. Acesta declara ca, pana in prezent, s-au cheltuit peste sase miliarde de lei vechi pentru lucrarile efectuate, iar lucrarile de modernizare care vor fi realizate in urmatorii doi ani vor mai inghiti cel putin aceeasi suma de bani. Managerul unitatii spitalicesti spunea ca pentru reabilitarea subsolului cladirii – unde sunt vestiarele personalului medical si spatii de depozitare – trebuie investiti aproximativ doua miliarde de lei vechi.
Firma care efectueaza lucrarile de reabilitare si mo-dernizare la Spitalul Vechi – International FBS Holding din Zalau – a avut si are in continuare o misiune extrem de dificila, dupa cum a afirmat si Laurentiu Barna in cadrul intalnirii de ieri. Cladirea a fost construita la sfarsitul anilor 1.800 si are statut de cladire de patrimoniu, astfel ca pentru reabilitarea acesteia trebuie respectate anumite norme care incetinesc derularea lucrarilor. Ultima reabilitare a cladirii a fost realizata dupa Revolutia din 1989.
Depistam lunar 10 cazuri de cancer la plamani
Este foarte important sa fie gata interiorul cat mai repede pentru a putea monta aparaturile de ultima generatie pe care le-am primit si care ne-ar permite sa punem un diagnostic mai precis. Repercusiunile poluarii, ale radiatiilor si ale fumatului le vedem zilnic. Daca acum cativa ani cand puneam un diagnostic de cancer la plamani ne miram, acum am ajuns sa punem acest diagnostic la peste 10 pacienti lunar, a explicat dr. Szekely, seful Sectiei de Pneumoftiziologie.