Decizia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul consultatiilor la medicii de familie a mutat practic pacientii de la usa cabinetelor de familie la usa urgentelor.
Pacientii se duc la urgenta, mai nou, chiar daca au o banala durere. Se incarca urgentele cu cazuri care s-ar putea rezolva foarte bine si la cabinetele medicilor de familie. Ordinul Ministrului privitor la activitatea medicilor de familie, in loc sa decongestioneze salile de asteptare de la cabinetele de familie, le aglomereaza pe cele de la urgentele spitalelor. Numarul consultatiilor la urgenta creste ingrijorator pe zi ce trece. Romanii erau deja obisnuiti sa mearga la urgente pentru orice durere, iar acum daca nu mai beneficiaza de gratuitate la cabinetele de familie vor merge in numar si mai mare. Si asa pacientii veneau in numar mare, iar acum, dupa ce au asteptat la doctorul de familie, vin nervosi, iar asta afecteaza activitatea din urgenta. Devin recalcitranti si se isca conflicte, spune directorul Urgentei Liviu Ladariu. La Urgenta din Jibou – potrivit Managerului de spital Gabriela Boldea – numarul bolnavilor a crescut cu 50 la suta.
DOCTORI SI PACIENTI NEMULTUMITI
Bolnavii spun ca daca programarea lor se face peste o saptamana sau doua, atunci prefera sa mearga la urgente. Medicii de familie sunt nemultumiti si ei si urmeaza sa conteste contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate si cer sa se revina la vechile reglementari, pentru ca cele noi creeaza mai mare dezordine in sistemul sanitar.
Reguli care au dat peste cap sistemul
Pacientul trebuie sa se programeze cu cel putin 24 de ore inainte, daca necesita o consultatie la medicul de familie, lucru care trebuie facut si pentru pentru eliberarea unei retete, a unui bilet de trimitere sau a unui concediu medical. Pentru fiecare pacient consultat sunt alocate 15 minute, astfel ca intr-o ora pot fi consultati patru pacienti, iar cei 20 vor fi consultati in 5 ore. Daca nu are programare pacientul asteapta pana sunt epuizati pacientii programati. El va fi consultat la final, va plati consultatia, investigatiile si medicamentele prescrise.