Aflati la o varsta la care alti europeni nu au grija zilei de maine, pensionarii salajeni abia isi dramuiesc banii primiti luna de luna de la stat dupa o viata de munca. Numarul celor care au pensiile poprite a crescut o data cu adancirea crizei.
Pensionarilor le este din ce in ce mai greu. Pensiile de la stat nu le ajung sa-si plateasca datoriile, cheltuielile sau pentru medicamente. Luna trecuta 689 de varstnici au avut pensiile poprite din cauza ca nu au reusit sa-si achite ratele la banca, nu si-au platit impozitele si taxele la primariile de care apartin sau diferite amenzi pe care le-au primit. Altii nu si-au platit facturile la intretinere. Potrivit lui Florian But, directorul coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, in septembrie au fost 782 de pensii poprite, aproape dublu fata de primele luni ale anului cand erau poprite in medie 400 de pensii intr-o luna. Spre exemplu, in martie, au fost 404, iar in iulie 400 de varstnici nu si-au primit pensia intreaga.
Casa de Pensii are calitatea de tert poprit in relatia pensionarilor cu diferite institutii, autoritati publice locale, persoane fizice sau juridice indreptatite sa recupereze debite in baza unor titluri executorii sau dispozitii de poprire. Potrivit lui But, retinerile din pensii se realizeaza esalonat, intr-un cuantum de pana la o treime din pensia aflata in plata, pana la recuperarea datoriilor.
Principalii emitenti ai titlurilor executorii sunt bancile si cooperativele de credit, consiliile locale (pentru impozitele neachitate), administratiile financiare (pentru amenzi) si persoanele fizice (in cazul unor litigii).