SNPPC vrea competente sporite pentru politisti si inasprirea pedepselor pentru infractiunile de ultraj. Aceste infractiuni sunt intr-o continua crestere iar politistii sunt prea putini.
Politistii membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) vor inasprirea pedepselor pentru infractiunea de ultraj, modificarea legii privind uzul de arma precum si atribuirea de competente sporite politistului in ceea ce priveste modalitatea de interventie si actiune. De asemenea, vor suplimentarea bugetului MAI si incadrarea celor peste 8.000 de functii libere la nivelul Politiei Romane pentru a asigura necesarul de politisti raportat la nivelul de locuitori, dar si dotarea masinilor de patrulare si interventie cu aparatura video de inregistrare, pentru a exista o proba martor a tuturor activitatilor si interventiilor politistilor. In acest fel s-ar putea elimina si suspiciunile cu privire la faptele de coruptie. Aceste solicitari vin dupa uciderea unui politist de frontiera aflat in timpul serviciului.
Indignarea politistilor este focalizata concret asupra indiferentei guvernantilor fata de problemele sigurantei publice si, mai ales, fata de conditiile impuse politistilor atunci cand intervin pentru respectarea legalitatii, sustin liderii Sindicatului Politistilor. Totodata avertizeaza ca oamenii obisnuiti incep sa isi faca singuri dreptate, pentru ca sesizeaza cum politia este depasita logistic pentru a interveni la solicitari, precum si legislatia precara fata de realitatea sociala. „Si, chiar daca multe dintre infractiunile de ultraj se comit cu violenta, autorii lor sunt cercetati in stare de libertate, desi pentru alte infractiuni, fara un real pericol social, aceiasi magistrati dispun cercetarea in stare de retinere! ” se arata intr-un comunicat al SNPPC.
In primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate 301 infractiuni de ultraj savarsite asupra 403 politisti din cadrul Politiei Romane, fata de 352 de cazuri anul trecut si 215 in tot anul 2007.

Cinci cazuri de ultraj in judet
La nivelul judetului nostru in acest an au fost cinci cazuri de ultraj asupra a cinci politisti, potrivit Nadiei Serban, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, fata de 2008 cand a fost un singur caz. „Avem un judet linistit, mult mai mic fata de altele. Infractiunile comise de salajeni sunt in mare parte cazuri de accidente rutiere, furturi, infractiuni care nu au mare amploare”, a conchis Serban. Circa 80 la suta dintre angajatii IPJ Salaj sunt membri ai SNPPC, iar la nivelul inspectoratului sunt 86 de posturi vacante.