Anturajul, stresul, depresiile, nerespectarea programului de mese, bauturile cu un continut ridicat de zahar sunt doar cateva dintre cauzele pentru care nu scadem in greutate
De cele mai multe ori incepem un regim de slabit cu gandul ca vom urma indeaproape indicatiile medicului nutritionist si ale instructorului de aerobic. Pe parcursul regimului observam ca greutatea nu ne-a scazut, ba dimpotriva, ne-am ingrasat.
Medicul nutritionist Simona Berbece ofera pentru Gandul un top al motivelor pentru care nu reusim sa slabim, desi aparent respectam recomandarile specialistilor.
„Un mare impediment in lupta impotriva kilogramelor in plus il reprezinta anturajul. Medicul ofera fiecarui pacient o lista de alimente pe care acesta trebuie sa le manance. Familia, colegii si prietenii ar trebui sa tina cont de dieta pacientului si sa nu manance in fata acestuia alimente «interzise», deoarece el va fi tentat sa ciuguleasca macar un pic”, spune dr. Berbece.
Starile de anxietate, depresiile si stresul sunt alte motive care ne afecteaza in lupta cu kilogramele in plus. „Persoanele care sunt stresate sau care au o stare depresiva gasesc in mancare refugiul”, precizeaza medicul nutritionist.
Mesele dese ajuta la arderea kilocaloriilor
Un alt impediment in obtinerea rezultatelor in curele de slabire ramane programul, respectiv nerespectarea orelor de mesa recomandate de catre medicul specialist. Nutritionistii spun ca pentru a slabi si a ne mentine silueta trebuie sa mancam trei mese principale plus gustari – si aici intra fructele sau legumele. „Mai ales in dietele de slabit se recomanda mesele dese, in care pacientul mananca putin. In acest mod energia se consuma in timp ce mancarea se diegera, iar astfel organismul pierde din kilocalorii”, explica medicul nutritionist. Simona Berbece completeaza ca proteinele ajuta la pierderea in greutate. „Este indicat ca masa de pranz sa contina maxim 15 la suta proteine, cel mult 60 la suta carbohidrati si maxim 30 la suta lipide. Tot ce depaseste aceasta cantitate ne pune in pericol silueta, iar cura de slabit va fi una esuata”, subliniaza nutritionistul. La micul dejun se recomanda cereale integrale cu lapte de soia, deoarece ele ofera organismului necesarul de vitamine si minerale. In plus, combinatia creeaza senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp.
Lichidele intr-o dieta joaca un rol important. Dar nu si daca au un continut ridicat de zahar. „Atunci cand vrei sa slabesti, toate lichidele vor fi indulcite cu indulcitori necalorigeni. Atentie insa, pe piata sunt si astfel de produse care au un continut caloric ridicat, astfel se recomanda citirea cu atentie a etichetei”, subliniaza specialistul in nutritie.
Si fructele ingrasa
Medicul Berbece atentioneaza asupra continutului caloric ridicat pe care il au anumite fructe. Astfel, conceptia potrivit careia fructele nu ingrasa este eronata. „Fructele contin fructoza, iar pacientii trebuie sa aiba grija ce mananca, mai ales cand tin cura de slabit. Recomand cu moderatie fructele oleaginoase, printre care migdalele, nucile sau alunele, deoarece 100 de grame au un continut caloric ridicat, de pana la 600 -700 de kilocalorii”, spune specialistul.
In plus, merele si gutuile fac parte din categoria fructelor sarace in kilocalorii. 100 de grame de astfel de fructe contin 10 grame de glucide si 40 de calorii. Astfel, un kilogram de gutui ajunge cam la 400 de calorii. La polul opus se afla asa-numitele fructe dulci – bananele si strugurii. Un kilogram de banane poate ascunde pana la 800 de kilocalorii.