Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău invită sălăjenii de toate vârstele să marcheze Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie – descoperind patrimoniul cultural.
Instituția va organiza o serie de activități captivante care pun în lumină bogăția patrimoniului arheologic și cultural al județului Sălaj.
Evenimentul de bază este expoziția stradală „TOP 10 DESCOPERIRI ARHEOLOGICE DIN JUDEȚUL SĂLAJ”.
În zona pietonală din fața Muzeului, vizitatorii vor putea explora o ”expoziție unică ce prezintă 10 dintre cele mai importante descoperiri arheologice din județul Sălaj, din perioada Neoliticului până în Evul Mediu. Realizată sub forma unor postere, expoziția redă detalii despre artefacte remarcabile descoperite de-a lungul timpului. Aceste descoperiri, care au avut un impact semnificativ atât pe plan național, cât și internațional, sunt prezentate într-un format accesibil publicului larg, oferind o incursiune captivantă în istoria noastră locală”, transmit reprezentanții Muzeului Județean.
În același cadru festiv și important pentru Cultură, vor avea loc activități interactive pentru copii și tineri.
Activitățile practice și educative sunt dedicate copiilor de toate vârstele și au menirea de a stimula curiozitatea și să aducă arheologia și cultura mai aproape de generația tânără.
Din seria activităților, sursa citată ne-a dezvăluit că se pregătesc pentru cei mici cu ”utia arheologului”, ”Șantierul arheologic” și ”Zidul culturii”.
Copiii vor putea explora cutii cu nisip, fiecare având o tematică specifică, și vor descoperi artefacte ascunse, recreând experiența unui arheolog în teren.
La activitatea ”Șantierul arheologic”, participanții vor descoperi detalii despre un șantier arheologic prin intermediul unei imagini amplasate într-o cutie specială, folosind o lupă pentru a explora detalii și scanând coduri QR pentru a accesa informații suplimentare despre activitatea arheologică.
Zidul culturii va fi un zid creat din cutii de carton care le va oferi copiilor posibilitatea de a descoperi personalități și artefacte culturale prin intermediul unor tichete ascunse în cutii. Aceste tichete conțin coduri QR sau imagini, oferind informații despre personalități, obiecte de etnografie și obiceiuri tradiționale din Sălaj.
”Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău își propune să ofere publicului o experiență interactivă și educativă, consolidând legătura dintre comunitate și patrimoniul cultural al județului Sălaj. Evenimentele sunt adresate tuturor categoriilor de vârstă și sunt menite să inspire respectul și interesul pentru istorie, tradiții și cultură”, completează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.