Salajenii trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana pe 20 martie 2020. Cererile se depun ca si pana acum, la Directia pentru Agricultura Salaj.
"Programul Tomata" continua si in acest an, dar cu unele modificari. Ca sa se asigure ca rosiile care vor ajunge pe mesele romanilor sunt sanatoase, Ministerul Agriculturii vrea sa stie ce cantitate de tratamente pentru protectia plantelor folosesc producatorii.
Beneficiarii programului nu vor mai putea vinde legumele dupa 31 mai.
Cea mai mare schimbare se refera la valorificarea productiei, care nu poate fi realizata mai tarziu de 31 mai inclusiv. In anii anteriori, beneficiarii programului puteau vinde rosiile in perioada noiembrie-20 decembrie.
La momentul actual, oficialii de la Agricultura au bani doar pentru productia de rosii din primavara, apoi soarta programului va fi decisa la rectificarea bugetara.
"Verificarile se vor face la inceputul rodirii si la inceperea recoltarii in vederea evaluarii productiei. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 de euro/ beneficiar/ an. Suma alocata, deocamdata, anul acesta este de aproape 40 de milioane de euro. (…) Ca sa avem o siguranta in calitatea tomatelor, cei care vor beneficia de acest program vor trebui sa detina un registru de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, care va fi verificat de Autoritatea Nationala Fitosanitara. De asemenea, o copie a filelor din registrul agricol deschis la primarie", a precizat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
Beneficiarii trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana pe 20 martie 2020. Cererile se depun ca si pana acum, la Directiile agricole.
"Beneficiarii notifica in scris directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin e-mail, fax sau posta, cu privire la data inceperii recoltarii tomatelor in vederea valorificarii. Pe baza notificarii, reprezentantii directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti efectueaza verificari si evalueaza productia de tomate inainte de recoltare", precizeaza proiectul de HG. Pe de alta parte, reprezentantii directiilor agricole fac inspectii pe teren pe toata perioada de vegetatie a culturilor de tomate, in prim plan fiind utilizarea tratamentelor cu produse de protectie a plantelor.
Documente de decontare:
Beneficiarii vor trebuie sa depuna documentele de decontare pana pe 30 iunie 2020, iar directiile agricole au timp sa centralizeze cererile si sa le transmita Ministerului Agriculturii. Procedura descrisa in proiect nu este complicata, dar nu precieaza un termen clar de plata a subventiilor.