Declaratia de Beneficiar Real trebuie depusa de toate firmele (societatile) in curs de infiintare, cat si de toate societatile deja inmatriculate la Registrul Comertului. Aceasta declaratie este data pe propria raspundere de catre reprezentantul legal al societatii care in majoritatea cazurilor este si administratorul societatii. *Exceptie: situatia in care societatea imputerniceste pe altcineva in mod expres sau administratorul societatii este persoana juridica.
Incepand cu data de 18 iulie 2019, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Mai exact, este obligatoriu pentru firmele nou infiintate sau cele deja existente sa depuna o declaratie de beneficiar real al firmei (chiar daca societatea are asociati/administratori persoane juridice). In dosarul de inmatriculare trebuie inclusa (si platita) si aceasta declaratie.
La finalul legii este prevazut un termen de 120 zile pentru implementarea procedurii la Registrul Comertului, adica infiintarea unor registre. In cazul nedepunerii acestei declaratii, societatile risca sa fie radiate din oficiu, iar administratorul sa fie amendat cu 10.000 lei.
Ce inseamna si cine este Beneficiarul Real?
Ca urmare a actiunilor de combatere a terorismului si a spalarii de bani, institutiile din Romania doresc sa stie cine este beneficiarul real al firmei, cine conduce de fapt compania.
Potrivit art. 4 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 129/2019, beneficiarul real este: "Persoana sau persoanele fizice care detin ori controleaza in cele din urma o persoana juridica prin exercitarea dreptului de proprietate, in mod direct sau indirect, asupra unui numar de actiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participatia in capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridica detinuta sau controlata nefiind o persoana juridica inregistrata la registrul comertului ale carei actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata şi care este supusa unor cerinte de publicitate in acord cu cele reglementate de legislatia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel international. Acest criteriu este considerat a fi indeplinit in cazul detinerii a cel putin 25% din actiuni plus o actiune sau participatia in capitalurile proprii ale persoanei juridice intr-un procent de peste 25% ".