Un nou centru va incerca sa incadreze in campul muncii persoanele cu dizabilitati si ofera gratuit cursuri de pregatire profesionala in cinci calificari

Tinerii cu dizabilitati din Salaj au de acum un sprijin real in gasirea unui loc de munca prin Centrul de Angajare Asistata, a carui dschidere oficiala a avut loc ieri la Zalau, in cadrul unui eve-niment gazduit de Consiliul Judetean Salaj. Proiectul se adreseaza atat ti-nerilor cu dizabilitati care doresc sa se integreze in campul muncii, cat si angajatorilor care-si manifesta disponibi-litatea de a oferi un loc de munca persoanelor cu nevoi speciale. Elena Zahorte, coordonatorul Centrului de Angajare Asistata Zalau, a declarat ca activitatea presupune evaluarea abilitatilor pe care le au tinerii cu dizabilitati, derularea unor programe de formare profesionala in calificarile de agent curatenie, decorator floral, floricultura, arhivar legatorie si prelucrarea lemnului, sustinere pentru integrarea in activitate si sustinere pentru pastrarea locului de munca. Formarea practica va fi gazduita de catre Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Zalau, unde tinerii se vor acomoda cu programul de lucru, cu regulile pe care le presupune munca in colectivitate si vor fi sprijiniti sa depaseasca obstacolele pe care le presupune piata muncii.
Specialistii din cadrul Centrului vor oferi informatii si consultanta angajatorilor in legatura cu ce pot face persoanele cu dizabilitati, tipurile de ser-vicii pe care acestia le pot ocupa si beneficiile legale pe care le au daca incadreaza in munca persoane cu handicap.
Proiectul este implementat si coordonat de Fundatia Alpha Transilvania din Targu Mures, iar finantarea este asigurata din Fondul Social European POSDRU 2007 – 2013, titlul proiectului „EMA – Eficienta Muncii Asistate. Crearea si implementarea metodologiei integrate de pregatire profesionala si angajare asistata pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitate”. Este al zecelea Centru de Angajare Asistata deschis la nivel national. Activitatea acestora este coordonata de catre Centrul de Coodonare in Angajare Asistata din Targu Mures, care se ocupa si de formarea mediatorilor sociali.

Conform statisticilor, in Zalau sunt peste 1.500 de persoane cu handicap, dintre care o treime sunt trecute de varsta majoratului. Doar 0,5 la suta dintre acestea au un loc de munca, in conditiile in care societatile comerciale si institutiile publice care au peste 50 de angajati sunt obligate sa repartizeze persoanelor cu dizabilitati patru la suta dintre posturi.