In Pusta Vale a fost nevoie de interventia Prefecturii pentru a-i determina pe locuitorii de etnie roma sa nu mai refuze sa raspunda la intrebarile recenzorilor.
Romii din Pusta Vale, cartier ce apartine de orasul Simleu Silvaniei, s-au speriat de recenzorii care i-au vizitat incepand cu 22 octombrie si au refuzat sa raspunda la chestionare. Prefectul Alexandru Vegh a declarat, in cadrul conferintei de presa sustinute ieri, ca majoritatea locuitorilor din Pusta Vale care apartin etniei rome au fost reticenti in a raspunde recenzorilor, speculand ca au fost intimidati in special de intrebarile legate de ocupatie si de proprietatea asupra locuintelor. „Stim ca sunt «liber-profesionisti>> si au diferite afaceri, iar intrebarea cu privire la ocupatie i-a facut sa creada ca vor fi impozitati. Stim si ca multe din locuintele lor sunt construite fara autorizatie si s-au speriat ca daca le declara vine primaria si le demoleaza”, a precizat prefectul judetului. Pentru a lamuri problema aparuta la Pusta Vale, prefectul l-a trimis marti pe consilierul pentru romi din cadrul Institutiei Prefectului judetului Salaj, Alin Lacatus, pentru a vorbi cu membrii comunitatii. Alin Lacatus, insotit de reprezentanti ai ONG-urilor care se ocupa de romi, a mers si a discutat cu cetatenii care refuzau sa fie recenzati. „Oamenii nu au inteles bine ce este recensamantul si a trebuit sa mergem noi sa le explicam. Le-am spus despre ce e vorba si i-am avertizat ca daca nu se recenzeaza, sunt pasibili de amenda. Ei credeau ca le ia casa, ca asa au auzit la televizor, sau ca ii pune sa plateasca taxe si impozite”, ne-a declarat Alin Lacatus.
Elena Mocanu, recenzorul-sef din orasul Simleu Silvaniei, a precizat ca in prezent lucrurile stau bine atat la nivel de oras, cat si in Pusta Vale. „Au fost mai reticenti la inceput cei din comunitatea roma, dar acum sunt cooperanti. Chiar acum am vorbit cu recenzorii (n.r. ieri) si nu mai sunt probleme. Au fost si situatii speciale. De exemplu, un recenzor a gasit acasa doar mama si copiii, tatal fiind plecat la munca in tara cu toate actele de identitate, chiar si certificate de nastere, si mama nu a putut sa dea informatii corecte”, ne-a explicat Elena Mocanu. Potrivit recenzorului-sef din Simleu, Pusta Vale este impartita in trei sectoare, doua de 60 si 79 de locuinte ocupate in mare parte de etnici romi, iar cel de-al treilea, cu 107 locuinte, fiind cu populatie romana. Pana ieri la amiaza, in sectorul cu 60 de locuinte ale romilor au fost recenzate 30, in vreme ce sectorul doi avea recenzate un numar de 44 de locuinte din 79, ceea ce arata valori de peste 50 la suta de locuinte recenzate.
Recenzarea romilor, o problema nationala
Recenzarea membrilor comunitatii romilor este o problema nationala, aceasta fiind expusa chiar de reprezentantul lor Ilie Dinca, in cadrul unei videoconferinte. Potrivit prefectului Alexandru Vegh, Dinca a atras atentia asupra problemei care ar putea aparea – aceea ca romii sa refuze recenzarea. La nivelul judetului nostru singura zona identificata cu probleme a fost cea de la Pusta Vale. Prefectul a declarat ca a luat legatura ieri dimineata cu toti primarii unde se stie ca sunt comunitati importante de romi, dar ca nicio primarie nu a raportat incidente sau alte probleme. Un singur caz s-a intalnit la Zalau, unde o familie care apartine aceleiasi etnii refuza sa fie recenzata. Aici, recenzorul spune ca a fost deja de trei ori, iar daca il mai refuza a patra oara, va propune sa se aplice sanctiunile prevazute de lege.
Tiganii s-au speriat de recensamant
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...