Reprezentantul tiganilor din Pusta se plange ca in satul cu o mie de locuitori vietuiesc 3.000 de caini comunitari care pun in pericol sanatatea oamenilor. Cifra este exagerata, dar inspectorii DSVSA spun ca, atatia cat sunt, cainii nu sunt vaccinati si trebuie luate masuri.

Autoritatile au intrat in alerta zilele trecute cand reprezentantul comunitatii de tigani din localitatea Pusta a trimis adrese Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj si Primariei Simleu Silvaniei prin care cerea sa intervina in localitate deoarece 3.000 (!) de caini comunitari isi duc veacul acolo si reprezinta un real pericol pentru intreaga comunitate. Reprezentantul romilor din Pusta se plange ca vietile si sanatatea copiilor si a adultilor este pusa in pericol pentru ca acei caini comunitari nu sunt crotaliati, nu sunt vaccinati si intra in contact cu animalele salbatice, fiind o zona foarte apropiata de padure. Intrand in contact cu vulpile din padure, pericolul de infectare cu rabie este foarte crescut si cum rabia se transmite prin muscatura de animal, in orice moment se poate intampla o nenorocire. Desi numarul cainilor pe care-l aproxima petentul era exagerat, Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA, a trimis inspectorii pe teren pentru a identifica problema cainilor din Pusta. Acestia au cartagrafiat 95 de caini si au reusit sa vaccineze abia 30 dintre ei.

Mircea Martin a cerut sprijinul Prefecturii Salaj
In cadrul Colegiului Prefectural ce a avut loc vineri la Institutia Prefectului, Mircea Martin a tinut sa expuna problema aparitiei focarului de rabie din Pusta si a cerut sprijinul Institutiei Prefectului si al institutiilor abilitate sa fie organizata o echipa mixta pentru a se putea rezolva problema cainilor comunitari.”Va informez ca la Pusta avem o mare problema. Am primit o reclamatie de la reprezentantul romilor din comunitatea de acolo si ne spune ca sunt 3.000 de caini comunitari. Sigur, numarul e exagerat, dar exista riscul aparitiei unui focar de rabie. Am cartagrafiat 95 de caini, dar nu reusim sa-i vaccinam si avem nevoie de sprijinul dumneavoastra. Cainii sunt infometati, traiesc prin gunoaie si intra in contact cu copiii. Zona este foarte apropiata de padure si cainii intra in contact si cu animalele salbatice. Oamenii de acolo sunt intr-un real pericol. Solicit implicarea Prefecturii, a Politiei, a Jandarmeriei, a Directiei de Sanatate Publica (DSP) si a Primariei Simleu pentru cartagrafierea cainilor si vaccinarea lor, pentru ca situatia depaseste capa-citatea inspectorilor DSV de a gestiona aceasta problema”, a declarat directorul Martin in cadrul sedintei. Totodata, directorul spune ca una dintre solutii ar fi infiintarea unui adapost pentru caini la Simleu, pentru ca doar la Zalau primaria a infiintat un astfel de adapost, iar singura firma care este autorizata sa prinda cainii comunitari este Citadin din Zalau.
Ligia Marincas, directorul executiv al DSP Salaj, a informat ca va lua legatura cu reprezentantii Spitalului Judetean pentru a se asigura ca exista stocuri suficiente de vaccin antirabic in caz de nevoie.

Turcas n-are bani pentru adapost de caini
Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, a declarat pentru Graiul Salajului ca i s-a adus la cunostinta problema cainilor comunitari din Pusta si ca este deschis la orice colaborare cu autoritatile pentru a fi rezolvata problema. Insa, infiintarea unui adapost de caini nu reprezinta o prioritate, pentru ca este o cheltuiala pe care Primaria Simleu nu si-o poate permite. „Am primit si eu o sesizare de la reprezentantul romilor, dar cifra e exagerata. Nu pot fi acolo 3.000 de caini, sa fim seriosi. Dar e, intr-adevar o problema de sanatate publica si am luat deja legatura cu medicul veterinar zonal. Eu nu sunt prietenul cainilor comunitari, ba dimpotriva, sunt in partea opusa a taberei. Cainii apartin familiilor de tigani, dar cum nu au garduri, cainii sunt lasati liber, nu sunt legati. Iar din punct de vedere al curateniei in comunitatea din Pusta mai este mult de lucru. Ne vom duce acolo, avem un contract cu Citadin si le vom cere sa vina sa ridice cainii. E absurd sa construim un adapost pentru caini in acest moment, cand atatia oameni nu au ce pune pe masa. Interesul nostru este sa avem grija de oameni”, spune primarul Turcas.
In comunitatea de tigani din Pusta locuiesc peste 1.000 de persoane, iar autoritatile din Sanatate au acces acolo doar insotiti de echipaje ale Politiei, Primariei si Jandarmilor.