Preşedintele Consiliului Judeţean vrea să vadă dacă sălăjenii işi doresc desfiinţarea judeţului, aşa cum a propus Traian Băsescu.
Aşa cum anunţam in exclusivitate săptămana trecută, Uniunea Social Liberală, prin intermediul preşedinţilor de consilii judeţene, demarează operaţiunea „referendumul de consultare”, după ce Traian Băsescu a anunţat că proiectul său de regionalizare prevede desfiinţarea actualelor judeţe. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu judeţean de luni, preşedintele Tiberiu Marc a introdus proiectul de hotărare privind „consultarea cetăţenilor judeţului, prin referendum, cu privire la propunerea de desfiinţare a judeţului”. Sălăjenii care se vor prezenta la urne vor avea pe buletinul de vot intrebarea: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Sălaj?”, intrebare la care trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”. Dacă nu va fi retras de pe ordinea de zi de către iniţiator, proiectul are mari şanse să fie adoptat. Consiliul Judeţean ii este loial preşedintelui Tiberiu Marc datorită pactului incheiat la nivel local intre PSD, PNL şi UDMR, trei partide care deţin majoritatea in consiliu şi nu sunt de acord cu proiectul propus de Băsescu şi PDL, avand alte viziuni despre reorganizarea administrativă a ţării.
Marc: „Nu a promis nimeni in campanie că se va desfiinţa Sălajul”
Contactat de repoterul Graiul Sălajului, Tiberiu Marc spune că a iniţiat acest proiect de hotărare pentru că „potrivit legislaţiei şi oricărei norme de democraţie elementară, oamenii trebuie să ştie ce se intamplă cu ei”. In ce priveşte susţinerea consilierilor judeţeni, şeful PSD Sălaj afirmă că nu i-a auzit „pe nici unul in campania electorală să spună că in acest mandat se va desfiinţa judeţul”, şi crede că „fiecare trebuie să aibă o normă elementară de decenţă”. Legat de opoziţia PDL din CJ Sălaj, Marc declară că „la intre- ba-rea care va fi pusă nu trebuie să existe opoziţie, pentru că este vorba de desfiinţarea judeţului Sălaj”. In momentul de faţă nu s-au evaluat costurile unui refe-rendum de consultare.
Barsan: „Dacă facem referendum, poate nu ajung banii de aeroport”
Iniţiativa organizării unui referendum cu această temă este in opinia PDL Sălaj „prematură şi inoportună”, atata timp cat nu există incă un proiect de lege sau o propunere legislativă concretă in legătură cu reorganizarea teritorială. „Mai mult, modul de formulare a intrebării supuse referendumului trădează in opinia mea existenţa unui interes care ţine mai degrabă de lupta politică, decat de intenţia de a afla opinia cetăţenilor. Nu doar că este o iniţiativă care urmăreşte un scop electoral, de un politicianism ieftin, dar o astfel de iniţiativă ar fi şi destul de costisitoare, nu doar inutilă. Nu de alta, dar s-ar putea să nu ne ajungă banii şi de aeroportul promis in campania electo-rală de iniţiatorul acestui proiect”, ne-a declarat Cla-udiu Barsan, purtătorul de cuvant al PDL Sălaj.
PDL – opt super-judeţe
Propunerea de reorganizare administrativă iniţiată de preşedintele Traian Băsescu şi PDL prevede desfiinţarea actualelor judeţe şi cre-area a opt super-judeţe cu o capitală regio-nală. Judeţul nostru ar urma să facă parte dintr-un super-judeţ compus din Sălaj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Maramureş şi Bihor cu capitala la Cluj Napoca.
USL – opt regiuni de dezvoltare
In viziunea USL, Romania ar trebui să urmeze modelul francez de dezvoltare. Iar asta ar presupune integrarea celor opt regiuni de dezvoltare care există şi in prezent in structura administraţiei locale. Modelul USL presupune infiinţarea de instituţii noi: Consiliul Regional – Executivul regional condus de un preşedinte ales şi transformarea Sena-tului intr-o cameră a puterilor locale.
UDMR – 16 microregiuni de dezvoltare
In opinia liderilor maghiar, cele opt regiuni de dezvoltare existente „nu sunt eficiente” şi trebuie impărţite in 16 microregiuni de dezvoltare in care să fie un judeţ Harghita-Covasna-Mureş şi incă un judeţ cu Satu Mare-Bihor-Sălaj. Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, spune că intr-o microregiune cu Satu Mare „interesele sălăjenilor ar putea fi mult mai mari”.
Tiberiu Marc ne cheamă la referendum pe tema desfiinţării Sălajului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...