Locatiile celor cinci situri in care s-au descoperit desene rupestre sunt tinute secret de cercetatori.

Valea Somesului detine un important „tezaur” de desene rupestre descoperite abia anul trecut de arheospeologii care au vizitat un lant de pesteri din coridorul somesan, localizate intre Dej si marea curbura a Somesului de la Jibou, dupa cum a informat ieri, in cadrul unei conferinte publice organizate de Consiliul Judetean Salaj si Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Ioan Bejinariu, arheolog al Muzeului.
Bejinariu a prezentat in premiera, impreuna cu presedintele Federatiei Romane de Speologie, Traian Lascu, o serie de desene descoperite in pesterile din partea estica a Salajului, precum si in pestera Coliboaia din Muntii Apuseni, pestera supusa acum unui amplu proces de cercetare stiintifica derulat de Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea. Semne care reprezinta trupuri de animale (antilope de stepa, rinoceri, cerbi, peste strapuns cu harpou), trupuri omenesti, arme, animale in fuga, semne aparent non-figurative, realizate in urma cu mii de ani, in epoca metalelor, dupa cum atesta primele cercetari, toate reprezinta „Marturii ale artei rupestre” recent descoperite in nord-vestul Romaniei.
„Anul trecut, arheospeolo-gul de la Cluj, Radu Pop, ne-a semnalat existenta unor desene rupestre pe Valea Somesului, altele decat cele despre care se stia ca exista in Pestera Lii de la Cuciulat. In total am constituit cinci situri arheologice, insa din motive de protectie a cercetarilor pe care le efectuam, nu putem divulga locatiile. Vom efectua cerecetari si descoperirile le vom pune in valoare pe plan international, pentru ca il avem alaturi de noi pe dr. Jean Clottes din Franta, expert Unesco in domeniul artei parietale, care ne va sprijini in cercetare”, a precizat Ioan Bejinariu.
Expertul UNESCO a impartasit publicului, numeros dealtfel, din experienta franceza in promovarea valorilor artistice rupestre.
Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judetean de Istorie si Arta, a anuntat in cadrul evenimentului de ieri ca angajatii institutiei pe care o conduce vor realiza o reconstituire a Pesterii Lii de la Cuciulat, cu ocazia refacerii expozitiei de baza, astfel incat publicul larg sa poata „vizita” pestera care, de la descoperirea desenelor rupestre in 1978, a fost inchisa pentru ca marturiile trecutului sa nu fie distruse.
La eveniment au fost prezenti inspectori scolari, profesori, dar si elevi ai scolilor generale si liceelor din Zalau fascinati de trecut si de adancurile pamantului, iar filmele si fotografiile prezentate de specialisti au captivat publicul prezent. Pentru ca sala „Porolissum” a Consiliului Judetean a fost neincapatoare, conferinta publica poate fi considerata un eveniment de succes.