Dupa o investitie de aproape un milion de lei, Spitalul Judetean s-a ales cu o sectie de Terapie Intensiva complet reabilitata si utilata la cele mai inalte standarde de igiena si confort
Reparatiile capitale la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau au fost finalizate, iar in zilele urmatoare sectia va fi data in folosinta, astfel incat pacientii care vor avea nevoie de ingrijiri medicale in cadrul acesteia vor beneficia de ingijire la cele mai inalte standarde. Conducerea Spitalului Judetean si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, au prezentat ieri presei, investitia de peste 950 de mii de lei realizata la una dintre cele mai importante sectii din cadrul Spitalului. Dupa cateva luni in care personalul medical si pacientii au fost afectati de conditiile improprii cauzate de lucrarile de reabilitare si modernizare a sectiei, acum conditiile oferite pacientilor de la Terapie Intensiva sunt printre cele mai bune din tara. „Terapia Intensiva este, poate, cea mai importanta sectie din cadrul Spitalului, aici vin pacientii cu cele mai mari dureri, iar orice imbunatatire este in avantajul pacientului. Aveam de ales, la inceput, sa incercam sa imbunatatim conditiile sau sa abordam radical lucrarile. Am ales a doua varianta, chiar daca nu aveam toate fondurile necesare. Am gasit formula cu sprijinul partenerilor nostri si, iata ca, azi, este finalizata investitia. Valoarea investitiei realizate este dubla fata de ceea ce ne-a pus la dispozitie Ministerul Sanatatii pentru reparatiile capitale. Cu acei bani puteam doar schimba geamurile, usile si, probabil, pardoseala; dar nu aveam paturile, instalatiile electrice, sanitare si termice si utilitatile fluide. Acum avem totul nou si modern”, spunea ieri Tiberiu Marc. Acum, sectia ATI are totul nou, de la tencuiala la instalatii si dotari la cele mai inalte standarde impuse de normele sanitare.
Reparatii capitale de aproape 800 de mii de lei
In cadrul proiectului de investitii, la ATI erau prevazute recompartimentarea spatiilor, reabilitarea grupurilor sanitare, inlocuirea geamurilor, usilor, reabilitarea instalatiilor electrice, sanitare si termice, schimbarea pardoselii, dotarea cu campuri de utilitati fluide si cu paturi specifice activitatii medicale a sectiei. Toate acestea au fost realizate in totalitate, insa, din cauza situatiei meteorologice, monitoarele nu ajuns inca in posesia Spitalului Judetean. Acestea vor ajunge in zilele imediat urmatoare, astfel ca, in cel mai scurt timp, sectia ATI va fi data in folosinta. Reparatiile capitale au implicat costuri de 786 de mii de lei, din care 336 de mii de lei au fost fonduri proprii ale Spitalului, 14 mii de lei a fost alocati de Consiliul Judetean, iar Ministerul Sanatatii a alocat suma de 436 de mii de lei. Pentru dotarea cu paturi a sectiei, Consiliul Judetean a atras o donatie de aproape 108 mii de lei din partea Michelin SA, alti 25.650 de lei au fost fonduri proprii ale Spitalului, iar Consiliul Judetean a completat necesarul pentru achizitie cu suma de 31.950 de lei. Asadar, in numai patru luni, salajenii care vor fi nevoiti sa ajunga in ingrijirea personalului sectiei ATI vor beneficia de cele mai bune conditii. „Sectia ATI este ocupata zilnic aproape in totalitate. Avem doar o scurta perioada in an in care nu este o adresabilitate mare, dar asta nu inseamna ca nu avem pacienti. La Terapie Intensiva vin cazurile complexe, cu traumatisme complexe, iar cei care trebuie tranferati la alte spitale, intai trebuie sa le acordam noi primele ingrijiri. In materie de aparaturi, am primit ce-am avut nevoie si sunt sigur ca vom mai primi. Investitiile si dotarile cer un profesionalism mai inalt, o mai mare responsabilitate din partea noastra si sunt convins ca eu si colegii mei vom face fata si ne vom adapta situatiilor”, spune seful sectiei, Leontin Veres.
Igiena si confort la standarde
In limita spatiului disponibil, sectia ATI a fost compartimentata in trei saloane – Terapie Intensiva, Terapie Intensiva intermediara si un salon post-anestezic. La Terapie Intensiva intermediara, unde ajung in mod special pacientii care au suferit interventii chirurgicale nu foarte complicate, sunt disponibile noua paturi ajustabile in functie de nevoile pacientului, dotate fiecare dintre ele cu monitoare, rampe pentru utilitati fluide medicale – oxigen, aer comprimat si vacuum pentru aspiratie, precum si prize de grup pentru situatiile in care se intrerupe curentul electric. La Terapie Intensiva – unde ajung cazurile cele mai grave – sunt disponibile sase paturi, dintre care unul izolat intr-o incapere cu baie proprie, pentru pacientii care au nevoie de conditii speciale. In plus, aici exista si un spatiu de depozitare pentru lenjerie curata, un spatiu pentru lenjeria folosita si un spatiu pentru o masina de spalat plosti urinare. Ramona Marincas, directorul de ingrijiri medicale al Spitalului Judetean de Urgenta, a declarat ca acest tip de masina de spalat este prima din cadrul spitalului si vine in sprijinul protejarii personalului medical si al pacientilor de potentialele riscuri de transmitere a infectiilor. „Plostile urinare se introduc pline in masina de spalat si le scoatem curate si dezinfectate. Este prima si singura masina de acest tip din unitate si protejeaza pacientii si personalul medical de riscurile transmiterii unor infectii”, a precizat Ramona Marincas. Mai mult, pentru ca accesul in sectia de Terapie Intensiva este interzis apartinatorilor si vizitatorilor, inclusiv lenjeria murdara este preluata de personalul auxiliar fara sa intre in salon, fiind regandit circuitul in asa fel incat sa nu fie incalcate normele de securitate si igiena. „Avem intrare direct din holul sectiei in spatiul de depozitare al lenjeriei, iar fiecare salon este dotat cu grupuri sanitare propri. Intreg circuitul la Terapie Intensiva a fost regandit in asa fel incat pacientii sa aiba parte de cele mai bune ingrijiri”, a completat directorul medical. Tot pentru pacientii Blocului Operator a fost infiintat si un salon post-anestezic, dotat cu trei paturi. Tiberiu Marc a dezvaluit ca, pe parcursul acestui an, va demara si un proiect de reabilitare a Blocului Operator, insa nu stie in ce masura executia lucrarilor va fi finalizata pana la sfarsitul anului.