Din luna octombrie, pacienții din România vor beneficia gratuit de servicii medicale pentru terapia durerii. Aceste servicii presupun diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților cu dureri acute sau cronice.
Legea prin care pacienții de toate vârstele beneficiază de noile servicii medicale gratuite este legea 208/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie, dar va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicare, însemnând începutul lunii octombrie 2024.
Actul normativ introduce un nou drept al pacientului asigurat în sistemul medical de stat, acela de a primi servicii medicale pentru terapia durerii. Durerea este definită drept ”experiența senzorială și emoțională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potențială”.
Legislatorii au definit serviciile medicale pentru terapia durerii drept ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
Pacienții asigurați au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii.
În cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, a protocoalelor naționale de practică medicală, a protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, respectiv în cadrul medicinei personalizate.