Cu masina nevanduta si cu banii luati
O femeie din municipiul Zalau a fost „fraierita” de un escroc, zilele trecute, cu o suma mica, ce-i drept, acesta reusind sa ia de la victima doar 250 de lei (2,5 milioane in lei vechi). Este vorba din nou de un caz de escrocherie realizat de un individ care se pretindea a fi interesat de achizitionarea unor masini de cusut. Naivitatea femeii este greu de inteles deoarece ea a dat bani „cumparatorului” fara ca acesta sa prezinte vreo garantie ca va cumpara masinile.
Astfel, conform declaratiilor zalauancei, individul a postat un anunt prin care se arata interesat de cumpararea unor masini vechi de cusut, la un pret foarte bun. „Am sunat la numarul de telefon si i-am spus ca am doua masini de vandut iar el mi-a cerut sa-i pun 2,5 milioane in cont pentru a putea sa faca actele pentru masini (?!!!)”, a declarat femeia. Cuminte, credula si probabil dornica de un castig usor, proprietara s-a conformat si a depus banii intr-un cont indicat de potentialul „cumparator”. Femeia nu a mai primit nici un semn de viata din partea amatorului de antichitati iar tranzactia nu s-a mai incheiat, zalauanca ramanand cu o paguba de 2,5 milioane.
Si altii au fost „fraieriti”
Din pacate, acesta nu e singurul caz prin care persoane naive si ahtiate dupa bani multi sunt agatate in plasa escrocilor care se ocupa cu tranzactii de masini de cusut.
In perioada ultimilor ani, pe raza mai multor localitati din tara au fost comise infractiuni de inselaciune cu masini de cusut, existand si in judetul Salaj persoane care au cazut victime unor astfel de escroci.
Potrivit datelor primite de la Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, modul de operare folosit este urmatorul: escrocii dau anunturi prin care se arata interesati de achizitionarea de masini de cusut vechi, marca SINGER, ZZINGER, NAUMANN, KAISER, ANKER, pentru care sunt dispusi sa plateasca sume de zeci de mii euro, precizand un numar de telefon mobil pentru contact.
Persoanele interesate sa valorifice masinile de cusut pe care le detineau sunau la numarul de telefon mobil respectiv si in urma unei discutii purtate cu persoana apelata aflau ca escrocul se arata interesat de seria masinii. De asemenea, posibilul „cumparator” preciza ca masina respectiva are o valoare mult mai mare daca este vanduta cu perechea ei, care are o anumita serie (pe care le-o comunica in timpul discutiei telefonice), indicandu-le totodata si un numar de telefon mobil, la care il pot gasi pe proprietarul acestei din urma masini de cusut.
Detinatorul masinii suna la asa-zisul proprietar al masinii pereche si, la o data ulterioara, stabilita de comun acord, se intalneau cu acesta pe raza altei localitati, in parcari sau locuri izolate, fara martori. Asa-zisul proprietar al masinii pereche invoca diferite pretexte si spunea ca nu doreste sa mearga mai departe cu valorificare masinii, dar accepta sa-si vanda masina de cusut interlocutorului, pentru sume cuprinse intre 3000-5000 de euro. Dupa achizitionarea celei de-a doua masini, cumparatorul incerca s-o contacteze pe prima persoana cu care a stat de vorba, dar acesta nu mai raspundea la telefon si nici adresa mentionata in anunt nu exista. In cele din urma, victimele isi dau seama (dar prea tarziu) ca au fost inselate cu suma de bani data pe cea de-a doua masina. Si in judetul nostru au aparut astfel de anunturi (in presa locala, pe locuri de afisaj public sau pe fluturasi pusi in cutiile postale), prin care anumite firme pretindeau ca achizitioneaza masini de cusut de productie germana, oferind in schimb importante sume de bani in euro.
„Pentru a nu ajunge victimele unor astfel de escroci, este bine ca cetatenii sa fie precauti cand dau peste astfel de oferte avantajoase, sa afle identitatea persoanelor cu care intra in contact si sa evite sa se intalneasca in locuri izolate. Este foarte important de retinut ca ofertele de castiguri fabuloase pot fi doar masinatiuni ale unor escroci care isi castiga existenta din naivitatea altor persoane”, se precizeaza intr-un comunicat emis de biroul de relatii cu presa al IPJ.