Teoretic, de la 1 ianuarie intră în plată pensiile speciale ale aleșilor locali

De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare pensiile speciale ale aleșilor locali, foști primari și viceprimari, ori foști președinți și vicepreședinți de consilii județene.
Acestea sunt prevăzute de lege, însă intrarea lor în plată a tot fost amânată, de la Guvernul Orban încoace. Ultima amânare datează din noiembrie 2022, din mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă, atunci când o ordonanță publicată de Ministerul Finanțelor proroga aplicarea acestor prevederi până la data de 1 ianuarie 2024.
Pentru a beneficia de pensia specială, aleșii trebuie să aibă cel puțin un mandat întreg la activ.
Potrivit Codului Administrativ, „persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”.
Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele în cauză să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean. Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Ținând cont că se apropie momentul de la care acestea ar trebui să intre în plată, USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să elimine, prin OUG, aceste pensii speciale.
”Nu avem nevoie de o nouă categorie de privilegiați. Nu avem nevoie de noi pensii speciale. PSD și PNL îi răsplătesc pe aleșii locali, deși mare parte dintre acești foști primari și președinți de consilii județene au ținut orașele și județele noastre în subdezvoltare. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine imediat pensiile speciale pentru primari. O poate face prin OUG”, spune deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.
Din 2019, de când PSD a modificat Codul administrativ prin OUG și până în prezent, articolul legat de pensiile speciale ale aleșilor locali a tot fost prorogat, fără a fi eliminat.
În 2021, USR a depus un proiect legislativ de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar acesta este încă la comisiile din Senat.
„USR a propus eliminarea articolului legat de pensiile speciale de fiecare dată când a ajuns în Comisia de administrație un proiect de modificare a Codului administrativ. Și de fiecare dată PSD și PNL au respins propunerea, protejându-și noii privilegiați”, adaugă deputatul Ionuț Moșteanu.