In condiţiile creşterii valorii productive a animalelor, pe langă o hrană raţională, in perioada de stabulaţie, factorii de microclimat optim sunt determinanţi in exteriorizarea capacităţii productive şi menţinerea unei stări bune de sănătate şi reproducţie.
Cum iarna se apropie, iar frigul nu o să-i ocolească nici pe crescătorii de bovine in cele ce urmează vom vorbi despre temperatură. Dintre factorii de microclimat, temperatura este cea care asigură peste 75 la sută din condiţiile de microclimat corespunzător. Ea influen-ţează atat producţia de lapte şi creşterea in greutate, cat şi funcţia de reproducţie. Cercetătorii au stabilit că pentru fiecare specie şi categorie de animale există o temperatură optimă, la care producerea şi pierderea de căldură sunt egale, denumită ^zona termică naturală^ cand cantitatea de furaje ingerate este folosită exclusiv pentru producţie. Atunci cand temperatura exterioară scade sub 15 grade Celsius, efectul acesteia se resimte şi in interiorul adăpostului, iar organismul animal reacţionează căutand să ridice temperatura corporală prin diverse mijloace de apărare, menite să micşoreze pierderile de căldură. In astfel de cazuri pentru menţinerea temperaturii corpului la nivel constant este necesar un consum mărit de energie, care la randul său se realizează printr-un consum sporit defuraje. Dacă scăderea de temperatură amintită se menţine mai mult timp, producţia de lapte a vacilor dintr-un adăpost necorespun-zător scade cu 15-20 la sută, iar sporurile de creştee in greutate sunt nesemnificative. Tot astfel se explică frecvenţa mai ridicată a tulburărilor trofice şi funcţi-onale ale ovarului la vaci in perioada de iarnă. Pentru prevenirea imbolnăvirilor aparatului genital este necesar a se asigura in adăposturile pentru bovine adulte o temperatură de 10-20 de grade Celsius.