iunie 18, 2025

Te doare spatele? De unde vin și cum scăpăm de problemele coloanei vertebrale

Dr.-Iustinian-Ioachim-Simion-medic-specialist-neurochirurgie.jpg

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante structuri ale corpului uman. Nu doar că susține întreaga greutate a corpului și permite mișcările, dar adăpostește și protejează măduva spinării – calea principală de comunicare între creier și restul organismului. Tocmai de aceea, afecțiunile coloanei vertebrale pot afecta grav mobilitatea, calitatea vieții și chiar funcțiile neurologice.

Problemele coloanei vertebrale, de regulă, încep cu durere și afectează sau limitează activitatea și confortul de zi cu zi. 
Există o multitudine de probleme ale coloanei vertebrale care se pot manifesta în același fel dar care nu au și același tip de tratament. Primordială este identificarea sursei problemelor și îndrumarea pacientului spre tratamentul adecvat.

Dintre patologii, unele sunt generate de stilul de viață (statul în exces pe scaun, lipsa mișcării regulate) sau modificări ale țesuturilor organismului care determină o îmbătrânire prematură a structurilor coloanei vertebrale care poate degenera în probleme serioase.

Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Hernia de disc lombară este frecventă la persoane active între 30 și 50 de ani, dar poate apărea și mai devreme în cazuri de efort fizic intens sau postură incorectă prelungită.

Apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale se deplasează sau se rupe, exercitând presiune asupra nervilor spinali.

Printre simptome se numără dureri intense de spate sau gât, amorțeli, furnicături în mâini sau picioare, slăbiciune musculară, dificultăți de mers sau mișcare.

Spondiloza cervicală sau lombară este o afecțiune degenerativă care afectează vertebrele și discurile intervertebrale odată cu înaintarea în vârstă.

Se manifestă prin dureri cronice de spate/gât, rigiditate, mai ales dimineața, tulburări de echilibru sau amețeli (în cazuri cervicale), dureri care iradiază în membre.

Stenoza canalului spinal apare frecvent la vârstnici, din cauza îngustării canalului vertebral care comprimă nervii sau măduva spinării.

Ca simptome, putem menționa dureri lombare și la nivelul picioarelor, dificultăți la mers, senzație de slăbiciune sau instabilitate.

Scolioza reprezintă o curbură anormală a coloanei vertebrale, frecvent diagnosticată în copilărie sau adolescență.

Se manifestă prin asimetrie la nivelul umerilor sau șoldurilor, postură anormală, dureri de spate (în forme avansate).

Fracturile vertebrale pot fi cauzate de traumatisme sau osteoporoză. Pot necesita intervenție chirurgicală, mai ales dacă există compresiune asupra măduvei.

Disc degenerativ și instabilitate vertebrală. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile pierd hidratarea și elasticitatea, ceea ce poate duce la durere cronică și instabilitate vertebrală.

Probleme cerebrale?

Progresul tehnologic (IRM, CT) și disponibilitatea acestor investigații a făcut ca tumorile cerebrale să fie mult mai vizibile decât în trecut, fapt ce a dus către un număr crescut de pacienți identificați cu afecțiuni cerebrale în stadii de debut.

Intervențiile chirurgicale minim-invazive și aparatura de ultimă performanță duc către gesturi mai eficiente pentru pacient, generând rezultat maxim cu riscuri minime, astfel că, în ziua de azi, multe probleme nu mai sunt o sentință pentru pacient.

Neurochirurgia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor sistemului nervos central (creierul și măduva spinării) și periferic (nervii și coloana vertebrală).

Acești specialiști nu sunt doar chirurgi, ci și medici cu o profundă înțelegere a neurologiei, imagisticii medicale și tehnologiei moderne.

La Clinica Anastasios Zalău, știința, tehnologia și empatia medicală se întâlnesc, pentru a veni în sprijinul fiecărui pacient. Nu trebuie să ajungi într-o situație critică pentru a cere ajutor. Un consult la timp poate preveni complicații grave sau dizabilități!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *