Bun venit in Romania, tara tuturor taxelor posibile! Acest avertisment ar trebui sa fie afisat la intrarea pe teritoriul romanesc, in asa fel incat cei care vin pe plaiurile mioritice sa stie la ce se expun. In tara noastra, statul percepe peste 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contributiile de asigurari sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adica aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activitati antreprenoriale. La noi se pune taxa pe orice. Mai mult decat atat, platesti o taxa din mai multe surse de venit. De exemplu, contributia la asigurari de sanatate, care se percepe din veniturile salariale, o mai platesti o data daca inregistrezi venituri din chirii si activitati agricole. „Inventatorii” de taxe sunt foarte ingeniosi in acest sens. Cand au lipsa in buget, din cauza ineficientei propriei munci, guvernantii inventeaza cu nonsalanta o noua taxa, pe spinarea cetatenilor
Un studiu realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti arata ca romanii sunt printre cei mai nemultumiti cetateni din Europa de Sud-Est, in ceea ce priveste sistemul de taxare si prestatia politicienilor. Doar 10,5 la suta dintre romani sunt de acord sa plateasca taxe si le ofera politicienilor un vot de incredere. Mai nemultumiti decat romanii in ceea ce priveste sistemul de taxare sunt doar sarbii. La celalalt capat al clasamentului, Slovacia se declara nemultumita de taxe in proportie de 19,1 la suta, Turcia de 18,7 la suta si Bulgaria cu 18,1 la suta rata de nemultumire. Studiul a fost realizat in luna august, inainte ca guvernul sa anunte noi cresteri de taxe.
Taxele si stresul la romani
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...