Masura Guvernului de a nu obliga primariile sa indexeze impozitele cu rata inflatiei este considerata populista.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica atitudinea „inconsecventa, cu consecinte grave pe care le vor demonstra si controalele ulterioare ale Curtii de Conturi la nivelul executiei bugetelor autoritatilor locale”, a Guvernului Romaniei, prin emiterea Ordonantei prin care a facut facultativa, in 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autoritatilor indexarea taxelor locale cu rata inflatiei odata la trei ani. „Atragem atentia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi facuta la presiunea unor primari care marisera taxele peste sumele rezultate in urma noii indexari de 16,05 la suta, dar si primarilor ce dezinformeaza prin omisiune, mimand ca nu ar fi stiut ca la finalul anului 2012 se implineau cei trei ani la care se face o noua indexare a taxelor locale cu rata inflatiei, ca actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil si evident riscant in conditiile angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana care ne cer o predictibilitatea fiscala in Romania”, spun specialistii IPP. Amanarea majorarii taxelor si impozitelor locale este doar o masura populista, de moment, pentru ca din anul 2014 indexarea impozitelor cu rata inflatiei va deveni obligatorie. Primarii care nu au indexat taxele si impozitele locale cu rata inflatiei au fost amenintati de primul ministru Victor Ponta ca nu vor primi de la bugetul de stat sumele echivalente majorarii cu 16 la suta. IPP le sugereaza primarilor ca ar fi mai bine sa „se uneasca si sa ceara ferm Guvernului regandirea politicii de taxe si impozite locale” in loc sa „se umileasca in fata Guvernelor pentru bani de investitii”.
Doar la Zalau s-au majorat impozitele locale
Dintre cele patru primarii de oras din judetul Salaj, doar la Zalau s-a hotarat indexarea cu rata inflatiei a impozitului pe terenuri si cladiri. Primarul Radu Capilnasiu a anuntat, in momentul luarii deciziei de catre Consiliul Local, ca nu se va mai reveni asupra majorarii cu 16 la suta. La Simleu Silvaniei, Consiliul Local a majorat initial cuantumul impozitelor si taxelor locale, insa, dupa aparitia Ordonatiei care lasa la latitudinea primarului indexarea, s-a decis revenirea la nivelul din 2012. Primarul din Jibou, Eugen Balanean, a refuzat din start majorarea cu 16 la suta a impozitului. Si la Cehu Silvaniei taxele si impozitele raman, deocamdata, la nivelul celor din 2012. Potrivit primarului Andrei Varga, ultima indexare cu rata inflatiei s-a facut in 2010.
Primarii salajeni s-au ferit sa aplice majorarea cu 16 la suta la impozitul pe cladiri si terenuri pentru ca acest bir reprezinta un procent nesemnificativ din bugetul local. In schimb, o familie modesta este afectata in aceasta perioada de orice majorare a darilor.
Aglomeratie la impozite si taxe
Ieri era buluceala mare la plata taxelor si impozitelor locale, la toate cele patru ghisee existente. Zalauanii se inghesuie cu sutele sa isi plateasca darile catre stat si stau minute bune la coada la ghiseu. Plata impozitelor a inceput sa se faca din data de 10 ianuarie, iar cei mai harnici sunt ca de fiecare data pensionarii, care nu vor sa ramana datori. Pentru ei e importanta si reducerea mai mult simbolica acordata de autoritati. Contribuabilii care platesc impozitul integral, pe tot anul, pana in data de 31 martie, beneficiaza de o reducere de cinci la suta. Pentru cei care vor sa isi plateasca impozitele sau taxele cu monede, exista reglementari speciale, de parca fisele nu ar fi tot bani. Astfel de plati se pot face doar intre orele 12 si 13. Un anunt postat la ghiseu ii anunta pe contribuabili ca trebuie sa vina de acasa cu monedele frumos aranjate. Probabil, angajatii vor sa se fereasca astfel de contribuabilii care se prezinta la ghiseu cu punga plina de monede, cel mai adesea in semn de protest la adresa sistemului. Si cum Zalaul este acum singurul oras din judet unde s-au marit taxele si impozitele locale, nu e exclus sa apara si suparatii.