Guvernul a aprobat o noua formula de calcul a taxei clawback, redusa cu aproximativ 10% si aplicata incepand cu 1 octombrie, precum si un mecanism de regularizare a arieratelor in vederea asigurarii eficiente a medicamentelor in spitale, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
„Se reglementeaza modul de functionare, modul de stabilire, modul de plata, regularizarile – pentru ca sunt sume neplatite de prin anii 2009-2010 – si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici care comercializeaza, comerciantii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sanatate s.a.m.d., ceea ce va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare, pe de o parte, pe de alta parte, efectuarea de decontari in mod ritmic catre agentii economici furnizori de medicamente, producatori sau comercianti si, de asemenea, reducerea arieratelor, reducerea platilor restante ale statului catre acesti furnizori de medicamente”, a spus Georgescu. El a apreciat ca noua formula de calcul a taxei va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%.
Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania au cerut de mai multe ori reducerea taxei clawback, mentionand ca in caz contrar sute de medicamente cu pret accesibil ar putea sa dispara de pe piata.
Ordonanta aprobata de Guvern stabileste totodata introducerea de la 1 ianuarie 2013 a platii TVA la incasare si nu la facturare.
Taxa clawback, redusa cu 10 la suta si aplicata de la 1 octombrie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...