Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) face apel pentru luarea unei decizii responsabile şi in regim de urgenta cu privire la bugetul de medicamente, care sa acopere intregul an 2020.
In caz contrar, se estimeaza ca taxa clawback va ajunge la o valoare de peste 32% in acest an, agravand limitarea accesului pacientilor la medicamente. Mai mult, se atrage atentia asupra faptului ca taxa clawback este o taxa pe cifra de afaceri, complet lipsita de predictibilitate si transparenta, iar valoarea sa oscilat semnificativ de-a lungul timpului.
Chiar si in conditiile in care bugetul alocat medicamentelor a fost ajustat cu rata inflatiei pentru aceasta perioada, taxa clawback continua sa inregistreze cresteri, ajungand in trimestrul al 4-lea al anului 2019 la 27,65%, transmite Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.
"Bugetul sanatatii, incluzand şi bugetul alocat medicamentelor, trebuie privit ca o investitie, mai ales daca luam in calcul valoarea pe care medicamentele o aduc pe termen lung pacientilor, sistemului de sanatate, societatii. Indiferent de situatia politica actuala cu care ne confruntam, o decizie necesara si urgenta pentru pacienti este cresterea pentru 2020 a bugetului pentru medicamente, o masura anuntata si promisa de Guvernele din ultimii ani. In acelasi timp, Guvernul Orban si-a asumat public ca obiectiv prioritar imbunatatirea accesului pacientilor romani la medicamente de ultima generatie, la standarde europene. Finantarea insuficienta afecteaza considerabil acest deziderat", a declarat Alina Culcea, presedinte ARPIM.
Combinatia dintre o taxa clawback in creştere şi reglementarile privind cel mai mic pret european la medicamente in Romania a dus, in ultimii 4 ani, la retragerea de pe piata a peste 2.500 de medicamente, transmite ARPIM. Incepand din 2015, aproape 20% din totalul medicamentelor originale au fost retrase de pe piata, ceea ce reprezinta dublul numarului de medicamente noi rambursate in Romania in ultimii 10 ani.