Daca pana acum numai unul dintre parinti solicita concediu pentru cresterea copilului, de la 1 martie concediul se imparte 11 luni pentru un parinte si o luna pentru celalalt.
De copiii care se nasc dupa data de 1 martie 2012 vor avea grija ambii parinti, mai exact concediul de crestere a copilului de 12 luni se va imparti intre mama si tata. Romania trebuie sa puna in aplicare o Directiva Europeana care obliga ambii parinti sa aiba grija, oficial, de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an, o luna de zile ii va reveni, dupa caz, unuia dintre parinti. Daca mama a solicitat concediu pentru cresterea copilului pentru perioada de un an, cum se intampla in majoritatea cazurilor, ea va ramane in concediu doar 11 luni, iar o luna de zile va fi nevoit tatal sa solicite concediu pentru cresterea copilului. In situatia inversa, cand tatal a solicitat concediu pentru cresterea copilului, mama va fi nevoita sa renunte la serviciu o luna de zile, perioada in care sotul se va intoarce la munca. Noua directiva a Uniunii Europene va fi pusa in aplicare prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 124/2011, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj, Marinela Cipleu. Prin Ordonanta antementionata se stabileste impartirea concediului de maternitate intre cei doi parinti, iar normele metodologice de punere in aplicare a actului normativ sunt cuprinse in Hotararea de Guvern 57/2012. Prevederea intra in aplicare pentru toti copiii nascuti incepand cu 1 martie 2012. Totusi, in actele normative nu se specifica vreo luna anume in care sa fie facut schimbul intre parinti, insa probabil tatii vor solicita concediul pentru cresterea copilului dupa primele sase luni de viata ale bebesului. Pe perioada acelei luni de concediu, indiferent ca este vorba de mama sau tata, parintele va primi indemnizatie de crestere a copilului.
Pro sau contra acestei directive
Cativa parinti din Zalau intervievati de reporterii Graiul Salajului, s-au declarat de acord cu noile reglementari legislative. Atat mamele, dar in special tatii, considera ca ambii parinti trebuie sa se implice in cresterea copilului si nu doar o luna de zile, ci permanent. „Drepturile si obligatiile fata de copilul nou-nascut trebuie sa fie egale pentru ambii parinti. Eu mi-am ajutat sotia la schimbatul scutecelor si la baita copilului din primele zile dupa nastere. Pentru mine este o placere si nu cred ca va fi o pacoste pentru tatii care ramane timp de o luna acasa”, spune R.T. din Zalau. „Taticii ar trebui sa urmeze intai niste cursuri si apoi sa treaca la schimbat scutece pentru ca nu este asa de usor. Eu nu il vad pe sotul meu zi de zi cu copilul”, spune Maria S.
Tatii sunt obligati sa schimbe scutece in primul an de viata al copilului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...