Muzeul Judetean de Istorie si Arta, prin Galeriile „Ioan Sima”, a facut ieri o surpriza placuta salajenilor prin deschi-derea unei inedite expozitii care reconstituie targul Zalaului de la inceputul veacului trecut. „Targarii” mai tineri, dar si cei bantuiti de nostalgia stransurilor de altadata, s-au intalnit cu obiecte, produse agricole bucate traditionale lucrari artistice ale meserilor populari care se comercializau spre desfatarea trupului si a sufletului acum un secol si mai bine pe malurile Vaii Zalaului. Expozitia este deschisa pana pe 16 decembrie. Merita sa-i treceti pragul!
De aproape sapte sute de ani, zalauanii si locuitorii satelor din preajma Mesesului au avut parte de o retea de socializare cum nu multe se gaseau in aceea vreme. Este vorba despre acele targuri, in care se stangea puhoi se lume, pentru a vinde si a cumpara, ori pentru a face schimb de priviri, de opinii, de idei. In paranteza fie spus, rascoala lui Horea, Closca si Crisan a pornit tot dintr-un asemenea targ. In anul 1370, Ludovic cel Mare acorda Zalaului privilegiul de a tine targ de Sfanta Margareta. Prin secolele XVI-XVII in urbea de la poale de Meses se tineau sapte mari targuri anuale. Incepand din secolul XIX, Zalaul isi castiga dreptul de a tine targ in fiecare sambata din saptamana. „O zi de targ la Zalau” la acel Zalau de la inceputul secolului XX a fost lait-motivul expozitiei al carui vernisaj a avut loc la Galeriile de Arta „Ioan Sima”. Corina Bajenariu, managerul Muzeului de Istorie si Arta, se astepta la o asistenta mai numeroasa, dar s-a aratat multumita de faptul ca cei prezenti au venit interesati cu adevarat de tematica, de forfota targului de acum o suta de ani, de obiectele si produsele agricole expuse spre vanzare. In cele trei incaperi care au gazduit expozitia au fost infatisate ochiului o diversitate de elemente indispensabile vietii de zi cu zi, dar si lucruri care aveau rolul de a imbucura sufletul. Vase din lut din cinci zone ale Salajului veneau sa demonstreze o data in plus ca roata olarului a fost folosita cu mare arta de locuitorii de dincolo si de dincoace de Meses. Obiectele de uz casnic, panza tesuta in razboiul de casa cu 40 de ite, produsele agricole, instrumentele muzicale (titere de pe Valea Almasului), monezile care circulau in acea vreme, delicioasa turta dulce, cofele si lingurile din lemn, vesmintele cusute de mesteri populari reconstituie tabloul unei zi de targ din Zalau. Szabo Attila, seful sectiei de arta din cadrul muzeului, marturisea ca a apelat la colectionari privati, dar si la Muzeul din Crasna pentru a putea reda cat mai fidel targul zalauan de acum un secol si mai bine, targ care avea un farmec deosebit. Asta pentru ca Salajul a fost si inca mai este, cu toata globalizarea, o zona cu identitate din punct de vedere al culturii.
La vernisajul expozitiei si-au facut prezenta si primarul municipiului, Radu Capilnasiu, si deputatul penelist Mirel Talos. Nu va ganditi ca pentru a face campanie electorala. Nu! Primarul Capilnasiu si-a amintit duios de targurile de altadata, pe care zicea ca, zalauan fiind get-beget, le-a mai prins in copillarie, iar Mirel Talos a venit sa ne spuna ca are in sange pasiunea de colectionar si ca dupa alegeri se va apuca serios de aceasta indeletnicire.
Targul Zalaului de altadatai
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...