Cu doua zile inainte de a intra in ultima luna a anului, cu mare pompa s-a deschis in Zalau cea de-a doua editie a Targului de Craciun. 15 casute din lemn au fost insirate pe platoul de marmura din fata Prefecturii spre a sluji drept tarabe pentru comercianti. Era un val de entuziasm atunci, atat pentru cei ce vand, cat si pentru potentialii cumparatori. La doua saptamani de atunci, valul de entuziasm a inceput sa se subtieze si sa faca cute. Am constatat asta ieri, la vremea amiezii, cand am dat o raita pe la sapte din cele zece casute in care se face schimbul intre marfa si bani. Era o atmosfera cenusie cu nuante de plumburiu pe intreg platoul. Lumea care trecea, ce-i drept putina, parca numai de casutele cu blanuri si turta dulce nu avea chef.
Bate vantul la casuta cu jucarii
Cum e firesc, langa casuta cu dulciuri este amplasata casuta cu jucarii. Dar si pe aici bate vantul. Si la propriu, si la figurat. La propriu, tanara vanzatoare sta acoperita de la brau in jos cu o patura mitoasa. Trage nadejde ca isi va incalzi macar picioarele. La figurat, bate vantul printre jucarii, pentru ca nu-i nici un cumparator sa-l opreasca. Jucarii sunt de toate felurile. Si pentru toate varstele si pentru toate buzunarele. Numai ca vanzatoarea, cu buzele invinetite de frig, ne-a soptit ca nu face vanzari de mai mult de 100 de lei pe zi. In aceasta perioada ar fi trebuit sa fie in concediu de odiha. ^Patronul mi-a sugerat ca daca vreau sa lucrez in concediu, mai primesc un salariu. Am acceptat, acasa m-as plictisi in aceasta perioada^, ne spune tanara. Oamenii vin curiosi sa vada cum functioneaza unele masinute, le fac proba si le aseaza la loc. ^La cata bucurie si entuziasm vad pe fetele copiilor, eu le-as da toate jucariile, daca ar fi ale mele. Nu-mi place sa-i vad plecand suparati pentru ca parintii nu au bani sa le cumpere jucaria mult dorita^, spune cu regret vanzatoarea.
Cu E-uri sau fara, ciocolata de casa nu trece
La intrarea dinspre Porolissum, pe partea stanga, prima casuta parca era a Albei ca Zapada si a celor sapte pitici. Pe rafturile dinauntru si pe o masuta stateau insirate acadele de toate culorile, mai mici si mai mari, in functie de buzunarul fiecaruia. Intr-adevar, in mijlolcul casutei statea o Alba ca Zapada din Zalau, nu a fratilor Grimm. Firma de dulciuri isi are sediul in Sighetu Marmatiei. Aici si-a adus doar produsele pentru targ. Alba ca Zapada zalauanca ne asigura ca toate produsele sunt de casa, inclusiv ciocolata, cu E-uri putine sau lipsite de E-uri. Cu toate acestea, afacerea nu prea merge. ^In general, nu prea cumpara lumea dulciurile. Cei care trec pe aici au alte treburi, nu stau ei sa cumpere. Vanzari se mai fac doar cand iese lumea de la servicu, si acelea subtirele^, ne spune tanara.
Pernite inscriptionate pe care nu le vrea nimeni
O firma din Baia Mare le-a adus zalauanilor pernite si papuci de casa. Vanzatoarea este o tanara din Zalau. Indurand frigul taios de afara, castiga si ea 50 de lei pe zi, iar contractul e pe o luna de zile. Pentru bani astia sta pana la 8 – 9 seara, dar mai mult de 100 de lei pe zi din vanzari nu face nici ea. Pernite de toate culorile, cu simboluri zodiacale isi asteptau cumparatorii. Dar, pret de vreo zece minute, cat am stat noi in fata casutei, n-a intrebat-o nimeni pe vanzatoare, nici macar de sanatate, darmite de marfa.
Cel mai rau an din sapte
O firma din Harghita, de sapte ani aduce la Zalau produse diverse (obiecte din ceramica, imbracaminte, caciuli, papuci, obiecte artizanale din lemn etc). ^De sapte ani venim in Zalau, dar in nici un an nu a mers atat de rau ca si acum. Nu am facut nici jumatate din vanzarile de anii trecuti^, ne spune patronul firmei. Nici lui nu i se merita sa stea pentru 400 de lei pe saptamana chiria si se gandeste daca sa mai stea sau nu.
Normalitate cu turta dulce
La casuta cu turta dulce, vanzatoarea ne spune ca afacerea merge ^normal^. Asta inseamna ca nici nu explodeaza de prea mult profit, dar nici in prapastie nu cade. Preturile la figurinele din turta dulce sunt intre 3 si 8 lei. Turta dulce e fabricata la Poalele Mesesului, adica in Zalau. Margelele din turta dulce colorate ne-au adus aminte de vremurile copilariei. De acele vremuri cand nu duceai grija banilor, ca-ti venea mamuca de la targ cu siruri de margele dupa gat si ti-l daruia tie, asezandu-le cu duiosie, tot dupa gat.
Bistritenii cu blanuri s-au pacalit de data asta
Din judetul Bistrita – Nasaud, a poposit pe platoul de marmura o firma de blanuri. N-au avut probleme cu zalauanii iubitori de animale, nimeni nu a protestat ca pieile de nurca, de vidra ori de vulpe stateau atarnate pe umerase. Pieile sunt prelucrate la Orastie, un burg cunoscut pentru faimoasele sale centre de prelucrare a blanurilor. Preturile pentru hainele din blanuri pornesc de la 800 de lei si ajung pana la 6.500 de lei. Vanzatoarea ne prezinta nealcosa haina de 6.500 de lei. ^E nurca din bucata intreaga, iar culoarea gri e culoarea ei naturala^, incearca sa ne ispiteasca femeia. Afacerea nu merge nici aici. Au fost tentati sa vina la Targul de Craciun de la Zalau pentru ca in vara au dat lovitura, de Zilele Zalaului. De data asta s-au pacalit. ^Chiria e de 400 de lei pe saptamana si duminica plecam acasa, pentru ca nu ni se merita sa rabdam frigul Zalaului^, ne spune patronul blanurilor.
Afacerea cu miere abia acum isi da drumul
La casuta cu miere gasim produse apicole dintre cele mai diversificate: propolis, polen, miere poliflora si monoflora, ba si produse industriale din ceara albinelor, precum creme, sapun si lumanari. Firma apicola este din Crasna. A crezut ca va da marea lovitura la Zalau, acum, de sarbatori. Vanzatoarea ne-a spus insa ca pana in urma cu doua trei zile, nu se inghesuia lumea la produsele de pe taraba. ^Abia acum ce mai incepe sa vina lumea si sper ca, cu cat ne apropiem mai mult de Craciun, cu atat o sa creasca si vanzarile^, ne spune tanara de la casuta.
O concluzie ar fi ca la aceasta editie a Targului de Craciun de la Zalau, lumea nu prea se inghesuie. Motivele sunt multe, dar parca unul sta la baza constatarii noastre, si anume puterea de cumparare scazuta a cetateanului. Ce va fi mai aproape de Craciun, cand se vor deschide si celelalte casute, vom vedea.