Candidatii PNTCD Salaj la functiile de presedinte al Consiliului Judetean, respectiv cea de primar al municipiului Zalau, si-au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, programul electoral pentru a-i convinge pe salajeni sa le acorde votul in data de 10 iunie. Omul de afaceri Gheorghe Stanciu candideaza pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj si a fost prezentat de catre colegii de partid ca fiind „persoana ideala” pentru aceasta functie. Din cele zece puncte ale platformei concepute de Stanciu, unul dintre obiectivele majore este sustinerea investitiilor in agricultura si redresarea acestui „motor al economiei”. Taranistul a prezentat un plan de revigorare a agriculturii, care se doreste un sprijin real pentru locuitorii satelor salajene, „amagiti pana acum de structuri care nu au nici o aplecare pentru problema lor reala, faptul ca lucrarile agricole si inputurile sunt scumpe”. „Vom practica o implicare directa a Consiliului Judetean in agricultura. Cu siguranta ca prioritatile satelor nu sunt parcurile verzi si fantanile arteziene in centrul de comuna, asa ca ne vom concentra pe aspectele practice. Vom intra in parteneriat cu taranii sa sustinem in mod direct activitatea lor de baza, agricultura, prin constituirea de ferme agricole – un parteneriat public privat, pe care il sustinem si in cazul firmelor. Fiecare intentie de a lucra pamantul, fiecare proiect, cat de mic, trebuie abordat la modul cel mai serios, pentru ca in momentul de fata potentialul locuitorilor de la sate este mic din cauza politicilor duse pana acum. Consiliile locale vor primi sarcini precise pentru acest sprijin direct initiat de Consiliul Judetean si vor fi verificate pentru cum il pun in practica. Astfel ca, fiecare om care doreste sa faca ceva cu pamantul lui – indiferent ce destinatie vrea sa-i dea sa fie productiv – sa fie sprijinit.
Structurile agricole existente s-au manifestat pana acum birocratic, departe de orice intentie de a-l sprijini cu adevarat pe producatorul agricol. Consiliul Judetean trebuie sa se foloseasca de instrumentul pe care il are prin Camera Agricola Judeteana. Ca si in alte parti, aceasta Camera Agricola trebuie sa se implice direct si sa-i ajute pe locuitorii de la sate cu proiecte gratuite pentru atragerea fondurilor europene si nationale, cu specialisti care sa mearga la fata locului la solicitarea fermierilor, sa le propuna solutiile, proiectele si programele viabile pentru infiintare de culturi. Sa faca studiul de fezabilitate. Suntem deficitari la livezi si vii, iar potentialul este bun.
Consiliul Judetean, prin intermediul consiliilor locale, poate sprijini achizitionarea si transportul in comune a ingrasamintelor si semintelor certificate. In multe cazuri, consiliile locale se preocupa de propria bunastare si in loc sa concesioneze, de exemplu, pajistile comunale aso-ciatiilor crescatorilor de bovine si ovine le folosesc preferential in detrimentul fermierilor. Ele pot fi obligate sa actioneze corect, in folosul satenilor.
Aproape 30 la suta din padurile Salajului nu sunt inca retrocedate si sunt praduite. Este cazul ca si aceasta problema sa-si gaseasca rezolvarea.
Prin parteneriatul public privat, implicarea directa a administratiei in sprijinul fermierilor, Salajul poate deveni cu resursele pe care le are o oaza de prosperitate. Pentru asta, cineva trebuie sa se ocupe cu adevarat. Sa se ocupe cu adevarat si de infrastructura, pentru ca Salajul este satul de drumuri reabilitate care tin trei luni de zile. Iar bani sunt, dar trebuie gospodariti”, se arata in documentul pus la dispozitie de taranisti.
Adrian Buda, candidat la Primaria Zalau, porneste de la premisa ca orasul are un potential economic si social deosebit, dar care nu a fost valorificat pana acum la maximum. Solutia oferita de taranist este aceea de a dezvolta economia municipiului prin „atragerea de noi investitori, prin stimularea dez-voltarii economice locale, crearea unui centru real de afaceri in care sa se implice activ si efectiv toti intre-prinzatorii salajeni”. Buda mai propune incheierea unor parteneriate fezabile cu importante universitati din tara, „astfel incat tinerii zalauani sa-si poata efectua studiile complete in orasul lor”.
Taranistii explica cum pot redresa agricultura
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...