Pe piata romaneasca, mai bine de jumatate din fructe si legume sunt fie de import, fie din seminte aduse din strainatate. In conditiile acestea, un nou regulament european, aflat in dezbatere, spune ca fiecare taran care vrea sa-si vanda produsele trebuie mai intai sa certifice semintele. O astfel de procedura costa mult si e complicata. Agricultorii romani, in speta legumicultorii, se tem ca se vor pierde anumite soiuri traditionale cultivate in gradini, dar neomologate inca.
Conform proiectului de regulament, femeia din Crasna care vinde in piata Zalaului trebuie sa dovedeasca din ce soi sunt plantele ei ca sa le poata vinde semintele. Dar ea, ca alti legumicultori simpli, nu stie astfel de amanunte. Femeia mosteneste traditia cultivarii legumelor de la bunicii ei. Se pricepe la gradinarit, nu la botanica. Ea alege seminte de la plantele care se adapteaza cel mai bine la conditiile de clima si sol de pe Valea Crasnei. Oficialii spun, insa ca lucrurle nu stau chiar asa. De pilda, rosia inima de bou ca si alte soiuri cu acte in regula vor exista pe piata; au legitimitate europeana. Daca insa vei merge cu soiuri de rosii gustoase, pastrate cu sfintenie de la parinti, vom fi considerati delincventi. De fapt, oficialii europeni vor sa intocmeasca un registru unic de soiuri si varietati de ve-getale. Cum s-ar spune, „cine nu-i cu noi e impotriva noastra”. Sau altfel zis, daca soiul respectiv nu se afla trecut in registru, inseamna ca nu ai voie sa-l comercializezi si eventual sa-l consumi. Numai ca intocmirea unui astfel de registru unic costa. „Costuri-le sunt mari, de sute de euro, sunt o multime de hartii de completat. Nu cred ca un simplu agricultor poate sa faca lucrul acesta”, explica inginerul Mihai Sabau din cadrul SC Unisem SA – sucursala Salaj. Care va fi efectul unui astfel de demers nu-i greu de banuit. Multe soiuri taranesti, sanatoase si gustoase, se vor cultiva doar pentru folosul familiei, nu si pentru vanzare.
Taranii din piata vor trebui sa dovedeasca din ce soi sunt legumele si fructele
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...