Prin campania ”Curățăm România, curățăm Sălajul!”, o serie de instituții sălăjene au derulat acțiuni de ecologizare și au reușit să adune tone de deșeuri aruncate fără rușine în spațiile publice, pe margini de drumuri, pe văi, pe maluri de ape sau pe câmpuri.
Comisarii Gărzii de Mediu Sălaj, în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale, cu unități de învățământ, cu organele de Poliție Rurală și reprezentanți ai Direcției Silvice Sălaj, au derulat înaintea Sărbătorilor Pascale acțiuni de ecologizare la Letca, la Ulciug și pe Valea Hrăii, în comuna Surduc.
Acțiunile sunt organizate cu scopul de a conștientiza importanța protejării mediului înconjurător, importanța colectării corecte a deșeurilor, importanța sănătății fiecăruia. La Letca, în data de 18 aprilie, cu sprijinul elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială și al beneficiarilor de ajutor social, au fost colectați 50 de saci de deșeuri de pe raza comunei. La Ulciug, acțiunea de salubrizare a avut loc în data de 19 aprilie, în parteneriat cu Ocolul Silvic Cehu Silvaniei. Din zonele publice au fost colectați 25 de saci cu deșeuri. Miercuri, 20 aprilie, comisarii Gărzii de Mediu Sălaj au derulat noi acțiuni în cadrul campaniei naționale “Curățăm România”.
”De data aceasta, partenerii noștri au fost 𝑨𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂 𝑴𝒆𝒅𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒂̆𝒍𝒂𝒋, 𝑫𝒊𝒓𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒂 𝑺𝒊𝒍𝒗𝒊𝒄𝒂̆ 𝑺𝒂̆𝒍𝒂𝒋, 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒂̆𝒍𝒂𝒋 – prin Președintele Dinu Iancu-Sălăjanu, 𝑳𝒊𝒄𝒆𝒖𝒍 𝑻𝒆𝒉𝒏𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄 𝒏𝒓. 1 𝑺𝒖𝒓𝒅𝒖𝒄, 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒂̆𝒓𝒊𝒂 𝑪𝒐𝒎𝒖𝒏𝒆𝒊 𝑺𝒖𝒓𝒅𝒖𝒄. 𝐋𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐦 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐬𝐚̆𝐥𝐚̆𝐣𝐞𝐧𝐞! S-au adunat și de această dată zeci de saci cu deșeuri. În urma echipelor de voluntari au rămas văi, păduri, poienițe, spații verzi mai frumoase, curate și primitoare! Cât de frumos ar fi să rămână așa! Acțiunile noastre continuă și vă rugăm să vă implicați pentru a avea cu toții un MediuCurat! 𝐕𝐫𝐞𝐦 𝐨 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐅𝐀̆𝐑𝐀̆ 𝐃𝐄𝐒̦𝐄𝐔𝐑𝐈 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞! 𝐕𝐫𝐞𝐦 𝐮𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦ 𝐅𝐀̆𝐑𝐀̆ 𝐃𝐄𝐒̦𝐄𝐔𝐑𝐈 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞!”, se arată în comunicatul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sălaj.
Președintele administrației județene, Dinu Iancu-Sălăjanu, a declarat după participarea la acțiunea de la Surduc: “Vreau să îi felicit din inimă pe toți elevii participanți, care, deși în vacanță, s-au alăturat ca voluntari acestei campanii naționale. Cred în puterea exemplului și îmi doresc ca prin astfel de acțiuni populația să conștientizeze că stă în puterea fiecăruia dintre noi să protejăm, să salvăm natura. Cu toții trebuie să dovedim un comportament responsabil față de mediu, să depozităm deșeurile corespunzător și să nu transformăm natura într-o groapă de gunoi. Pentru că având grijă de natură, avem grijă de viitorul nostru, al copiilor și al nepoților noștri!”.
Acțiunile din cadrul campaniei ”Curățăm România” vor continua și în aceste zile.
Direcția Silvică Sălaj, implicată pentru păduri curate
Și din pădurea Panicului au fost adunate 200 de kilograme de deșeuri. De data aceasta, munca de ecologizare după nesimțirea unora a fost depusă de elevii Liceului cu Program Sportiv ”Avram Iancu” din Zalău, împreună cu pădurarii Ocolului Silvic Cehu Silvaniei, cei care au în grijă pădurea. Au fost adunate pungi, ambalaje de plastic, sticle, gunoi menajer, abandonate de cei prea comozi sau total nepăsători față de mediul în care trăim.
În 13 aprilie, în cadrul acțiunii organizate de Direcția Silvică Sălaj au fost adunate aproape 2 tone de deșeuri aruncate la limita pădurii din zona podului Ciocmani, de pe raza comunei Băbeni, și a unei parcări din apropiere. Aceste zone sunt permanent grav afectate de depozitarea necontrolată a deșeurilor.
”La această acțiune de curățare ce s-a desfășurat în cadrul campaniei de ecologizare „CurățămRomânia”, inițiată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, au participat, alături de personalul silvic de la Direcția Silvică Sălaj și Ocolul Silvic Jibou, elevi de la Școala Gimnazială nr.1 Băbeni, angajați ai Primăriei Comunei Băbeni și ai Primăriei Comunei Surduc. Cei peste 30 de participanți au strâns circa 1800 kg de deșeuri, pungi, ambalaje de plastic, sticle, gunoi menajer și materiale de construcții.
Este una din cele 15 acțiuni de curățare a gunoaielor din pădurile județului Sălaj, pe care direcția silvică le va organiza în perioada următoare sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”. Prin aceste acțiuni se urmărește schimbarea comportamentului populației prin responsabilizarea individuală în ceea ce privește protecția mediului”, arată reprezentanții Direcției Silvice Sălaj.
Pompierii au adunat peste o tonă de deșeuri
Joi, 14 aprilie, și miercuri, 20 aprilie, pompierii sălăjeni s-au alăturat acțiunii de curățare din cadrul campaniei de ecologizare „Curățăm România”, inițiată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
Au participat 40 de pompieri de la Secțiile Șimleu Silvaniei și Jibou, Gărzile Hida și Ileanda și de la Punctul de lucru Sânmihaiu Almașului. Acțiunile lor de ecologizare s-au desfășurat pe raza localităților unde aceștia își au subunitatea, alături de personalul primăriilor implicate.
”Cei peste 40 de participanți au strâns circa 1.250 kg de deșeuri, pungi, ambalaje de plastic, sticle, gunoi menajer și materiale de construcții. Aceste acțiuni de curățare a gunoaielor vor continua în perioada următoare, după Sărbătorile Pascale. Scopul lor este acela de a forma un comportament responsabil al populației în ceea ce privește protecția mediului”, se arată în comunicatul ISU Sălaj.